3 / 4

Cum isi amortizeaza proprietarii investitia in renovare

Chiar daca proprietarii incerca sa introduca in pretul de vanzare al apartamentului costul unei renovari recente, foarte rar vor reusi sa-si amortizeze investitia, spune Andrei Sarbu, de la Coldwell Banker, adaugand ca singurul avantaj notabil al apartamentelor renovate este acela ca se vand mult mai repede comparativ cu cele fara imbunatatiri.

“Daca la nivel de cost al finisajelor se ajunge la un plus 10-15% din valoarea apartamentului, la vanzarea efectiva se obtine cel mult 5-6% peste pretul de tranzactionare comparat cu cel al apartamentelor cu zero imbunatatiri”, explica Sarbu.

In ceea ce priveste disponibilitatea proprietarilor la negociere, reprezentantul Coldwell Banker spune ca se tranzactioneaza la fel de bine in toata marja de preturi. Probleme notabile ar fi fost pentru patura de jos, insa programul Prima Casa a dinamizat si acest sector.

El da exemplu un apartament cu doua camere din zona Mosilor, renovat, costul finisajelor fiind de 5.500 euro. Apartamentul a fost scos la vanzare cu un pret de 79.000 euro si a fost vandut pentru 75.500 euro, tranzactia fiind incheiata in patru zile. Similar, un apartament cu doua camere din aceeasi zona, insa nerenovat, a fost scos la vanzare cu un pret de 74.000 euro si s-a tranzactionat la 73.000 euro, dupa o vanzare care a durat doua luni.

“In conditiile actuale de piata, proprietarii fac tot posibilul pentru a atrage cumparatorii catre produsele lor. Nu putine sunt cazurile in care investesc peste jumatate din valoarea apartamentului in renovari si finisaje de lux, fie cu ideea de a ramane in apartamente, fie doar pentru a le vinde mai departe la standarde ridicate. Exista si exceptii, astfel incat in majoritatea cartierelor intalnim inclusiv garsoniere si apartamente vandute in stadiul in care au fost construite, fara imbunatariri sau facilitati aduse in timp”, a adaugat Silvia Vilceanu, de la imobiliare.net.

In Bucuresti, pretul apartamentelor noi a scazut cu 4,1%% in luna aprilie, coborand pana la 1.445 euro/mp de suprafata utila, in timp ce pretul locuintelor vechi a ramas la nivelul lunii martie, de 1.241/euro mp de suprafata utila, potrivit indicelul imobiliare.ro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri