2 / 5

Avantaje si dezavantaje

Un potential cumparator care dispune de un buget de achizitie de 40-45.000 euro si are de ales intre o garsoniera confort 1 sau un apartament cu doua camere confort 2 trebuie sa puna in balanta mai multe avantaje si dezavantaje, spune Catalin Serbanescu (foto), managing partner al sucursalei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta.

“Blocurile de confort 2 au fost construite in anii '70, astfel ca, in situatia in care cumparatorul urmareste sa obtina un credit ipotecar, trebuie sa fie pregatit cu surse financiare proprii mai mari decat avansul minim solicitat de banca creditoare, deoarece sunt toate sansele ca evaluarea apartamentului facuta de autorizatul bancii sa aiba o valoare sub pretul de tranzactie”, explica Serbanescu.

Pe de alta parte, garsonierele au fost construite in toata perioada ceausista, ceea ce face ca acordarea unui credit ipotecar pentru o astfel de locuinta construita in anii ‘80 sau chiar ‘90 sa fie mult mai facila.

In plus, adauga specialistul Coldwell Banker, exista diferente si in ceea ce priveste spatiul oferit de cele doua tipuri de locuinte: camera garsonierei are, de obicei, intre 18 si 21 mp la o suprafata totala cuprinsa intre 36 si 42 mp utili, in timp ce aceeasi camera de zi a apartamentului nu depaseste 15 mp, la care se adauga dormitorul de 9 mp, ambele suprafete raportate la un spatiu total de 36 – 45 mp utili.

“In oferta de apartamente cu doua camere confort 2, ceausiste, exista asa-numitele apartamente «confort 2 sporit»,unde exista prejudecata ca acestea au camerele mai mari, desi in realitate singura modificare notabila este holul apartamentului, vizibil mai mare decat in cazul apartamentelor confort 2 veritabile”, subliniaza Catalin Serbanescu.

In general, blocurile de confort 1 sunt mai curate, mai bine intretinute si cu restantieri mai putini, spune consultantul. Pe de alta parte, achizitia unei garsoniere intr-un bloc exclusiv de garsoniere poate sa fie o alegere riscanta, intrucat exista o fluctuatie mare de locatari, care genereaza perturbarea linistei pe perioade mai mici sau mai mari, creata de amenajarile interioare iminente pe care si le face noul locatar in spatiul achizitionat.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri