3 / 5

Locuinta ca investitie: Ce se inchiriaza mai usor

Adrian Crivii (foto), presedintele companiei de evaluare Darian, spune ca balanta unei achizitii depinde de situatia cumparatorului, de numarul persoanelor care vor locui impreuna, de scopul pentru care se cumpara proprietatea, respectiv ca investitie sau ca locuinta, precum si de pretentiile cumparatorului.

“Garsoniera este mai usor de inchiriat, cererea pentru astfel de proprietati fiind crescuta pe piata chiriilor. O suprafata mai mica inseamna si investitii mai mici in amenajare, intretinere, mobilare si utilare, insa garsoniera nu permite separarea spatiilor de odihna de cele de zi si, in cazul unei familii, mai ales cu copii , aceasta limitare face ca locuirea sa nu fie confortabila”, subliniaza seful Darian.

O opinie similara impartaseste si Catalin Serbanescu, de la Coldwell Banker Banu Manta, care afirma ca, desi cea mai eficienta solutie pare cumpararea unei garsoniere intr-un bloc mixt, de patru etaje, o familie compusa din trei membri, care dispune de un buget de 40-45.000 euro, va opta intotdeauna pentru un apartament cu doua camere confort 2 datorita camerei copilului.

“Acesta este si motivul pentru care cele doua categorii de locuinte se tranzactioneaza in proportii relativ egale, poate cu un mic plus pentru garsoniere”, afirma Serbanescu.

Din punct de vedere al investitii, precum inchiriere, Cristina Rosca, de la Real Time, recomanda alegerea in favoarea numarului de camere fata de suprafata. In ceea ce priveste valoarea in timp a acestor proprietati, Rosca este de parere ca nu depinde de categoria de incadrare, ci de vechimea constructiei si de localizare.

“De exemplu, strada Moise Nicoara, din planul doi al Pietei Alba Iulia, este cunoscuta pentru blocurile de garsoniere confort 2, care sunt foarte cautate datorita locatiei centrale”, subliniaza consultantul Real Time.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri