2 / 4

Gara populata caut chirias potrivit

Printre chiriasii veterani ai Garii de Nord din Bucuresti se afla si McDonald’s, restaurantul din incinta garii fiind deschis inca din primavara anului 1999. In Bucuresti, reteaua McDonald’s numara 28 de unitati, iar la nivel national au deschise pana in prezent 62 de restaurante in 21 de orase.

„Nu avem un alt restaurant in incinta unei gari. Avem planurile de viitor structurate pentru a avea noi deschideri si redecorari in fiecare an, dar deocamdata nu putem confirma nicio viitoare locatie”, au declarat reprezentantii McDonald’s Romania.

Razvan Sin (foto
), coordonatorul departamentului de retail al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, este de parere ca majoritatea garilor ar putea gazdui restaurante, fast-food, cafenele, servicii precum banci, farmacii, presa sau telefonie, dar si un supermarket de dimensiuni mici cu un mix de produse adaptate necesitatilor calatorilor. In garile principale precum cele din Bucuresti, Brasov, Constanta sau Timisoara, cu trafic ridicat, poate functiona chiar o mica galerie cu magazine de moda, incaltaminte, cadouri si suveniruri.

“Avantajul oricarui retailer care deschide un magazin intr-o gara este ca beneficiaza de un trafic constant de clienti si cat timp mixul de chiriasi si oferta sunt adaptate profilului calatorilor, exista sanse ca vizitatorii sa se transforme in clienti. Dezavantajul este ca, cel putin in prezent, traficul garilor este format din indivizi cu venituri relativ mici si cu o disponibilitate limitata de a cheltui din impuls sau in tranzit”, spune consultantul DTZ Echinox.

Astfel, cata vreme calatoria cu trenul nu constituie o alternativa fezabila de transport interurban si nu exista o infrastructura care sa faciliteze naveta, permitand unei categorii socio-profesionale mai inalte sa il foloseasca in conditii proprii, Razvan Sin crede ca retailul in gari se va dezvolta intr-un ritm lent.

Pe langa McDonald's, si KFC a ales sa deschida un restaurant in incinta Garii de Nord din Bucuresti. Noua unitate are o suprafata de circa 150 mp si a fost deschisa in luna februarie 2009, dupa o investitie de 650.000 euro.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri