3 / 5

Avantajele si dezavantajele unei clinici intr-un parc de afaceri

Argumentul proximitatii de o «masa critica» de clienti este primordial pentru decizia de a deschide clinica medicala in incinta unei cladiri de birouri, afirma Eduard Turcoman (foto), consultant al companiei DTZ Echinox si cel care a intermediat tranzactia Sanador – Castrum Corporation, cel mai mare deal anuntat pe piata inchirierilor de birouri in acest an.

“Chriile solicitate de un proprietar unei clinici medicale pot fi in unele cazuri usor reduse fata de chiriile percepute firmelor care desfasoara alte activitati, datorita perioadei contractuale extinse. Proprietarii au astfel garantia unui venit usor mai mic, dar sigur pe o perioada de cinci-zece ani, generat de un chirias cu o afacere neafectata de criza", a declarat, pentru Wall-Street, Eduard Turcoman.

O opinie similara impartaseste si Catalina Jigman de la CBRE, care afirma ca pentru un proprietar o clinica medicala poate reprezenta o atractie majora in atragerea altor chiriasi. “Avantajele tin si de soliditatea financiara a chiriasului, de dorinta acestuia de a semna un contract de inchiriere pentru o perioada indelungata, sigura, avand in vedere investitia majora realizata in amenajarea spatiului”, precizeaza consultantul.

Pe de alta parte, pentru un operator de servicii medicale private optiunea unei clinici intr-un parc de afaceri poate aduce si dezavantaje, in special cand vine vorba de costuri.

"Dezavantajele unei clinici medicale amplasate intr-un parc de faceri sunt date de costurile mai mari privind chiria comparativ cu alte tipuri de proprietati si de costurileadministrative, respectiv costul cu utilitatile pe spatiile comune, costul cu mentenanta tehnica, serviciile de receptie, taxe ale proprietatii si costuri cu asigurarea cladirii", adauga Turcoman.

Tot un dezavantaj, mentionat de Sinziana Zainea de la Jones Lang LaSalle, este accesul mai greu pentru clientii din afara cladirilor de birouri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri