4 / 5

Noi tranzactii, alimentate de cererea in crestere

Cu siguranta operatorii de servicii medicale vor mai inchiria spatii, atat pentru clinici medicale, cat si pentru sedii de birouri, spune Catalina Jigman, de la CBRE. Opinia sa este sustina si de consultantul DTZ Echinox, care considera ca acest segment continua sa fie unul activ, fiind alimentat de o cerere in crestere de servicii medicale private.

Putin mai rezervata este Sinziana Zainea. "Nu cred ca vom asista la o extindere majora a acestei zone de business, insa vor mai exista anumite contracte semnate in cladirile noi, finalizate recent, sau in zonele aglomerate de birouri, unde competitia poate fi stimulata”, precizeaza reprezentantul Jones Lang LaSalle.

In ceea ce priveste chiriile, daca spatiul inchiriat este amplasat la parter, avand acces direct stradal si vizibilitate foarte buna, atunci chiria va fi cu 20–30% mai mare, explica Jigman. Pe de alta parte, in conditiile in care clinica medicala inchiriaza o suprafata extinsa, de peste 1.000 mp, atunci chiria poate fi mai mica cu aproximativ 5-10% fata de cea pentru un chirias mai mic sau se pot negocia alte facilitati financiare, precum locuri de parcare gratuite, o limitare a taxelor de mentenanta si a indicilor de indexare.

Cele mai importante tranzactii incheiate de operatorii de servicii medicale:

• Centrul Medical Unirea (CMU) a inchiriat o suprafata de 1.200 mp in cadrul proiectului Sun Offices, dezvoltat de proprietarii mall-ului Sun Plaza deasupra centrului comercial.

• Compania de servicii medicale Sanador a inchiriat 11.735 mp de birouri intr-o cladire amplasata pe strada Sevastopol, in apropiere de Piata Victoriei.

MedLife a inchiriat 1.200 mp de birouri in cladirea Porumbaru BC, unde isi va reloca sediul central, si un alt spatiu in proiectul City Gate, unde va deschide o clinica si o farmacie.

• Clinica Hiperdia din Timisoara a inchiriat o suprafata de 855 mp intr-o cladirea de birouri apartinand companiei Bega Group, amplasata pe bulevardul Republicii, in apropiere de Piata Operei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri