2 / 5

TVA de 5% pentru locuintele de pana la 500.000 lei

Majorarea TVA de la 19 la 24% a avut un impact puternic si in piata rezidentiala, intrucat oamenii s-au speriat si au amanat decizia de cumparare a unei locuinte, iar materialele de constructie s-au scumpit.

“Cresterea TVA a avut un impact psihologic puternic. Oamenii au inteles ca vor da mai multi bani pe mancare, pe haine si au privit cu alti ochi decizia de a-si cumpara o casa. In plus, dezvoltatorii au platit mai mult pe aceleasi materiale de constructii, chiar daca preturile au fost negociate dur”, povesteste directorul de marketing si vanzari al Adama.

Asher Lax admite insa ca cele mai multe din apartamentele dezvoltate de Adama beneficiaza de TVA de 5%, ceea ce a fost un real sprijin in contextul majorarii TVA, dar spune ca ridicarea plafonului de la 380.00 lei la 500.000 lei ar fi cea mai buna solutie, atat pentru dezvoltatori, cat si pentru cumparatori.

“Dobanzi de 2-3% la creditele ipotecare si TVA de 5% pentru locuintele cu preturi de pana la 500.000 lei ar schimba total jocul in piata rezidentiala. Guvernul a decis cota redusa intr-un moment in care cursul leu/euro era cu totul altul fata de cel de astazi. In plus, cel mai intalnit profil de client pe piata locuintelor noi este tanarul de circa 40 de ani, cu unul sau doi copii, care isi cauta un apartament cu trei camere, apartament care, de cele mai multe ori, costa mai mult de 380.000 lei”, a precizat Lax.

In ceea ce priveste scaderea preturilor, el spune ca sunt proiecte unde dezvoltatorii au construit scump, pe terenuri scumpe, motiv pentru care le este foarte greu sa mai coboare preturile. In alte cazuri, terenurile au fost ieftine, dar dezvoltatorii au redus deja preturile si nu mai au loc de scadere. “Multi dau vina pe terenuri, insa costul terenului este una din cele mai mici probleme. In schimb, un TVA de 24% la un apartament de circa 100.000 euro se simte in buzunarul oricarui client”, a adaugat Lax.

O alta varianta propusa de reprezentantul Adama este modificarea programului Prima Casa: ridicarea plafonului pana la 500.000 lei (circa 116.000 euro) si garantiile acordate de stat sa fie de 80% din valoarea locuintei.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri