3 / 5

Cine se extinde anul viitor?

Operatorii de servicii medicale au fost printre cei mai activi jucatori din piata spatiilor de birouri in 2010, companii precum Sanador, Centrul Medical Unirea sau MedLife semnand contracte importante in cladirile din zona centrala a Capitalei. Mai mult, cea mai mare tranzactie din acest an a fost inchirierea de catre Sanandor a unei suprafete de 11.735 mp in cladirea Sevastopol 9 Castrum, tranzactia fiind intermediata de consultantul imobiliar DTZ Echinox.

“Companiile medicale private vor continua sa fie active si in 2011 si vor cauta cladiri mici si mijlocii pentru extinderea retelei de clinici, mai ales in zonele neacoperite inca suficient, cum ar fi estul sau sudul Capitalei. De interes pentru aceste companii ar putea fi alte orase cu densitate demografica mare si dezvoltare economica insemnata, precum Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta sau Iasi”, explica Tim Wilkinson (foto), codirector executiv al companiei DTZ Echinox.

Un alt segment care a continuat sa se consolideze in 2010 si se va dezvolta si in 2011 este segmentul IT, unde cativa mari jucatori si-au anuntat prezenta, respectiv extinderea pe piata, mai spune Wilkinson.

Tot din IT au venit vestile bune si pentru consultantul imobiliar The Advisers/Knight Frank, care a consiliat tranzactiile prin care Oracle Romania si-a prelungit contractul de inchiriere pentru cei 7.173 mp de birouri ocupati in Oracle Tower si a inchiriat 7.000 mp in cladirea Nusco Tower. “Cea mai buna veste primita pe piata de birouri in 2010 a fost extinderea Oracle in Romania. A fost primul semn important ca multinationalele isi indreapta din nou privirea spre piata din Romania si vor sa se extinda pe piata locala”, argumenteaza Horatiu Florescu, presedintele The Advisers/Knight Frank.

Alaturi de farma si IT&C, companiile care se vor dezvolta anul viitor, absorbind noi spatii de birouri vor fi institutiile financiar-bancare. Suprafele difera in functie de industrie, spune Florescu, iar daca in cazul companiilor de IT&C si a celor bancare, cererile medii variaza intre 2.000 si 5.000 mp, in cazul relocarilor sau consolidarilor pot ajunge pana la 15.000 mp. In ceea ce priveste sectorul de farma, cererea medie se situeaza intre 2.000 – 2.500 mp.

Potrivit datelor oferite de compania The Advisers/Knight Frank, suprafata totala tranzactionata in 2010 se ridica la circa 200.000 mp, nivel asemanator cu cel atins in 2008, cand au fost tranzactionati aproximativ 230.000 mp. „Trebuie sa luam in calcul ca aproximativ 50% din acest volum fost reprezentat de renegocieri, care pana in acest an nu au avut un procent semnificativ in totalul tranzactiilor din piata”, a incheiat Horatiu Florescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri