2 / 5

O masura de ajutor pentru dezvoltatori si banci?

Eliminarea TVA pentru vanzarile de locuinte noi ar scadea preturile cu 24% in cazul apartamentelor mai scumpe de 380.000 lei, ceea ce ar fi un lucru bun pentru toata lumea, insa pentru a fi pusa in practica, masura necesita crearea unor anumite mecanisme de catre consultantii imobiliari, este de parere Valentin Ilie (foto), CEO al companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

“Este dificil de imaginat cum ar putea fi aplicata o astfel de initiativa, pentru ca dezvoltatorii au de recuperat TVA, iar mecanismele de deductibilitate nu sunt usoare. Nici pe viitor, pentru locuintele ce urmeaza a fi construite, nu stiu daca ar fi usor de aplicat”, spune Valentin Ilie.

Chiar si in contextul in care TVA ar fi eliminata, iar locuintele noi ar deveni astfel mai accesibile pentru puterea de cumparare a populatiei, Ilie este de parere ca tendinta ar fi sa se pastreze in continuare o diferenta de 15-20% intre preturile apartamentelor noi si ale celor vechi.

Mai mult, eliminarea TVA la vanzarea de locuinte noi ridica o problema de etica pe piata vanzatorilor. “De ce sa facilitezi lucrurile pentru un dezvoltator si sa-l «ingropi» pe cel care vrea sa vanda un simplu apartament vechi?”, se intreaba seful Coldwell Banker.

O opinie similara impartaseste si Gabriel Alexandru, vicepresedintele retelei de agentii imobiliare Century 21. El considera ca eliminarea TVA ar avea un impact minimal asupra tranzactiilor din piata locuintelor noi.

“Magnitudinea impactului este diminuata de faptul ca cererea de locuinte noi este redusa din cauza accesului la finantare, a tendintei descrescatoare a preturilor si a perspectivelor macroeconomice negative. O astfel de decizie ar ajuta mai mult dezvoltatorii si bancile aflate in dificultate pe multe proiecte rezidentiale care se vand la un ritm semnificativ redus fata de cel estimat la momentul finantarii”, subliniaza vicepresedintele Century 21.

In acest context, masura de eliminare a TVA este posibila, dar putin probabila avand in vedere nivelul actual al veniturilor statului, spune Alexandru. El adauga faptul ca, in cele mai multe cazuri, dezvoltatorii au dedus deja TVA aferenta proiectului rezidential.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri