4 / 5

TVA de 5% sau calea de mijloc

Daca eliminarea TVA la vanzarea de locuinte noi este putin probabila, consultantii chestionati de Wall-Street.ro considera ca mentinerea cotei TVA de 5% si ridicarea plafonului pana la 630.000-640.000 lei (circa 150.000 euro) ar putea fi o cale de mijloc, cu influente pozitive in piata imobiliara.

“Cota redusa a fost o initiativa buna, insa ar putea fi si mai buna daca s-ar aplica pentru locuinte cu preturi de pana la 630.000-640.000 lei, echivalentul a 150.000 euro. In plus, nu trebuie sa uitam ca cele mai multe dintre locuintele cu preturi sub 380.000 lei, pentru care se aplica TVA de 5%, sunt de o calitate indoielnica”, afirma Valentin Ilie, de la Coldwell Banker.

Mai mult, Gabriel Sincu spune ca alegerea unei cai de mijloc ar fi extinderea cotei TVA de 5% pentru toate locuintele, fara conditionare de suprafata sau de valoare. “Astfel oamenii care au ceva bani pusi deoparte ar putea fi incurajati sa cumpere, dezghetand piata, in conditiile in care pretul final ar fi semificativ mai mic”, a incheiat oficialul Mazars.

O opinie similara isi exprima la sfarsitul anului trecut si Asher Lax, directorul de marketing si vanzari al dezvoltatorului Adama, spunand ca ridicarea plafonului pentru cota redusa de la 380.000 lei la 500.000 lei ar fi cea mai buna solutie, atat pentru dezvoltatori, cat si pentru cumparatori.

“Guvernul a decis cota redusa intr-un moment in care cursul leu/euro era cu totul altul fata de cel de astazi. In plus, cel mai intalnit profil de client pe piata locuintelor noi este tanarul de circa 40 de ani, cu unul sau doi copii, care isi cauta un apartament cu trei camere, apartament care, de cele mai multe ori, costa mai mult de 380.000 lei”, preciza el.

Pana in prezent, Adama a dezvoltat cinci proiecte in Bucuresti, patru fiind amplasate in cartierul Titan si unul pe bulevardul Ferdinand I. Pe langa Bucuresti, dezvoltatorul mai este activ in orasele Ploiesti, Bacau, Iasi si Brasov.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri