3 / 5

Epuizarea stocului de locuinte noi?

Andrew Prelea (foto), CEO al dezvoltatorului South Pacific Constructii, este total de acord cu ideea eliminarii TVA pentru vanzarile de locuinte noi si crede ca este una dintre putinele solutii pentru a stimula constructiile, dar si pentru a dezvolta un numar important de locuinte noi accesibile pentru marea masa a populatiei.

In opinia sa, o astfel de masura este posibila si ar putea relansa piata imobiliara daca ar fi limitata la o perioada scurta de timp, de 12-18 luni, aplicandu-se in cazul atat in cazul imobilelor noi, cat si pentru cele aflate in stadiul de proiect.

“Eliminarea TVA nu numai ca ar duce la epuizarea stocului de locuinte noi, dar ar incuraja dezvoltatorii si bancile sa finalizeze proiectele neterminate si sa inceapa altele noi, creand locuri de munca si taxe indirecte pentru stat, astfel incat sa nu produca nicio pierdere, ci din contra”, explica Prelea.

Si Dan Ioan Popp, presedinte si actionar majoritar al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor, este de parere ca eliminarea TVA la vanzarea de locuinte noi ar avea ca efect epuizarea stocului de unitati disponibile in prezent pe piata.

“Stocul de locuinte noi va fi consumat si se poate reporni ciclul de investitii in constructiile de locuinte, cel mai multiplicativ motor economic de generare a valorii adaugate si incasare de taxe, impozite si contributii sociale”, afirma el.

Astfel, statul are doua variante, spune Popp: nu anuleaza TVA si se vor incheia doar 2.000 de tranzactii cu locuinte noi, incasandu-se 27 de milioane de euro sau anuleaza TVA si se vor realiza 20.000 de tranzactii, incasandu-se 35 de milioane de euro. “Masura ar diminua incasarile prezumate la bugetele anilor urmatori cu circa 250 de milioane de euro”, opineaza seful Impact.

Sursa foto: Marius Miron, South Pacific Constructii


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri