2 / 3

Cum a inceput 2011

Anul 2011 a debutat cu un interes sporit in randul chiriasilor, afirma Iulian Niculae, proprietarul Victoria Consult. “Am sesizat ca oferte care au defilat linistit in perioada noiembrie-decembrie au starnit telefoane consistente la inceput de an”, spune el, adaugand insa ca ramane de vazut daca se va mentine acest trend sau este doar un impuls al noului an.

O atitudine pozitiva din partea chiriasilor in prima parte a lunii ianuarie a observat si Andrei Nicolescu, de la Century 21 Floreasca. “Pe acest inceput de an, am observat o atitudine optimisa din partea chiriasilor in ceea ce priveste redresarea situatiei economice din Romania. Daca pe parcursul anului 2010 lupta consultantului imobiliar s-a dus pe obtinerea pretului corect si pe negocierea contractelor clientilor din portofoliu, cred ca 2011 va aduce o securizare a chiriilor si o stabilitate intre preturile de listare si preturile obtinute in urma negocierilor”, precizeaza proprietarul Century 21 Floreasca.

Doua schimbari notabile au fost observate si pe piata din Cluj-Napoca, una vizand comportamentul proprietarilor, iar cealalta angajatii marilor companii. “Proprietarii renunta sa mai faca investitii suplimentare, rezumandu-se doar la intretinerea imobilelor, intrucat sanselor de a inchiria la preturi satisfacatoare pentru ei sunt tot mai mici. In plus, in contextul relocarilor si a extinderii companiilor in si din Cluj Napoca, multi dintre angajatii acestora au cautat sa-si inchirieze o locuinta”, spune Paula Petrutiu, de la RE/MAX Grup de Lux.

In ceea ce priveste estimarile consultantilor imobiliari pentru acest an, pariul ramane pe scaderea chiriilor. “Chiriile sunt inca in scadere, acest lucru explicandu-se prin faptul ca foarte multe apartamente stau minimum doua luni pe piata pana cand se inchiriaza. Dupa o perioada in care nu incaseaza nimic, majoritatea proprietarilor prefera sa incaseze o chirie mai mica, decat nimic”, subliniaza Paula Petrutiu.

O opinie similara impartaseste si Andrei Nicolescu, care considera ca atata timp cat oferta va fi mai mare decat cererea, ne putem astepta la o reducere in continuare a preturilor solicitate pentru chirii. “Pe segmentul apartamentelor noi, cresterea ofertei se datoreaza pe de o parte diminuarii personalului strain din multinationale, iar pe de alta parte, reducerii numarului de vanzari in proiectele rezidentiale, care a determinat multi dezvoltatori sau investitori sa aleaga varianta inchirierii”, explica el.

Singurul factor care ar fi putut sa influenteze considerabil piata inchirierilor de apartamente a fost considerat programul Prima Casa, insa in contextul in care plafonul de garantii pentru anul in curs a scazut de la 700 la 200 de milioane de euro, fiind introdus in plus si gajul pentru conturile curente ale clientilor, asteptarile jucatorilor din piata sunt rezervate.

“Noul program Prima Casa ar fi trebuit sa fie de prea mare succes si anvergura pentru ca, singur, sa poata influenta piata chiriilor”, a incheiat Iulian Niculae, de la Victoria Consult.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri