3 / 4

"Administratorul unui mall este ca un primar in orasul sau"

Oasis este activ pe piata din Romania din anul 2002. Pana in prezent, suma terenurilor dezvoltate este de 1,5 milioane de mp, in timp ce suma investitiilor, impreuna cu partenerii companiei, este estimata la 800 de milioane de euro.

Toate proiectele companiei sunt administrate in house, cei doi asociati considerand ca managementul unui centru comercial este vital pentru succesul proiectului respectiv. Pe piata locala, acest tip de business este inca unul nou.

“In Germania, administrarea unui mall se numeste center management, la fel si functia celui care desfasoara aceasta activitate, fiind facultati specializate in acest domeniu. In Romania, mall-ul in sine este un produs nou de aceea este greu sa gasesti persoane experimentate. Un center management trebuie sa fie ca un primar in orasul lui, totul sa se desfasoare sunt indrumarea lui”, spune Klaus Reisenauer (foto).

Astfel, administratorul centrului comercial trebuie sa aiba grija ca toti chiriasii sa deschida si sa inchida la aceeasi ora, mall-ul sa fie curatat si pazit si, cel mi important lucru, sa aiba un mix de chiriasi bun.

In ceea ce priveste greselile facute de jucatorii locali si lectiile pe care care astia ar trebui sa le invete, asociatul Oasis spune dezvoltatorii ar trebui sa inteleaga ca profiturile mari nu se fac in perioade scurte de timp, aceasta fiind doar speculatie de moment. El considera ca durata de amortizare a unui proiect de retail este de 15 ani, iar un profit de 20-30% este deja enorm de mare.

Pentru acest an, Oasis nu ia in calcul vanzarea proiectelor, desi anul trecut a primit mai multe oferte. “Nu credem ca anul acesta va fi piata pentru a vinde. Am avut cereri de cumparare din partea unor investitori care aveau asteptari prea mari sau exagerate de yielduri, de 10-12%. Daca un proiect este dezvoltat pe termen lung pe baza chiriilor reale, pentru dezvoltator este imposibil sa vanda la un yield de 12%”, a incheiat Klaus Reisenauer.

In proiectele dezvoltate pana in prezent de Oasis, chiria medie se situeaza sub pragul de 10 euro/mp/luna, potrivit oficialilor companiei. In prezent, portofoliul de spatii comerciale detinut de Oasis este de 24.000 mp, cu un grad de ocupare de 100%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri