2 / 5

Cum au calculat dezvoltatorii

"Proiectele acestor locuinte au fost facute in perioada boom-ului imobiliar din anii 2006-2008, urmarind cresterea gradului de confort pentru familiile din clasa medie, dar criza financiara le-a scazut dramatic atractivitatea, ele devenind mai putin «affordable», spune Adrian Crivii (foto), presedintele companiei de evaluare Darian.

O opinie similara impartaseste si Mihaela Pana, sefa departamentului de rezidential al companiei DTZ Echinox. Ea este de parere ca cererea de apartamente cu spatii generoase si balcoane mari a fost o expresie fireasca a cumparatorului care a renuntat la apartamentele "meschine" din blocurile comuniste, dezvoltatorii nefacand decat sa se adapteze acestei cereri.

Consultantul DTZ Echinox admite ca in prezent ne aflam in fata unui paradox: cerere tot mai mare pentru apartamente care au suprafete apropiate cu cele din blocurile comuniste si o oferta limitata pentru o astfel de cerere.

“Multe dintre apartamentele finalizate sunt apartamente mari, care fac ca pretul de vanzare sa fie greu de atins pentru cumparatori care vor sa acceseze programul Prima Casa. Astfel, se face ca aceste programe nu reusesc sa stimuleze vanzarea apartamentelor din complexele noi, ci mai degraba «ajuta» la cresterea preturilor pentru apartamentele vechi", subliniaza Pana.

Pe ce calcule s-au bazat dezvoltatorii este insa greu de spus. Complexele rezidentiale au fost construite in urma unor studii de fezabilitate care nu au avut la baza date statistice de piata, spune Gabriel Alexandru, de la Century 21. In foarte putine cazuri, adauga el, aceste studii au urmarit preferintele consumatorului, in special in ceea ce priveste orientarea geografica, spatiile de servicii din apartament si armonizarea suprafetelor.

“S-au cumparat terenuri la preturi foarte mari, s-au estimat eronat atat dinamica, cat si structura cererii de locuinte in tara noastra. Un alt factor care, probabil, a contribuit semnificativ la aceasta situatie este rata inalta de rentabilitate asteptata de dezvoltatori”, precizeaza vicepresedintele Century 21.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri