3 / 5

Ce dezavantaje au vilele si cladirile noi

Pe langa avantajele mentionate, vilele istorice au si dezavantaje, primul mentionat fiind ineficienta spatiului. Astfel, explica presedintele The Advisers/Knight Frank, chiar daca un chirias plateste 14-16 euro/mp/luna pentru o vila istorica, in realitate plateste cu doi-trei euro/mp/luna mai mult. In procente, diferenta intre chiria platita intr-o vila si o cladire de clasa A este de 15-20%.

Sinziana Zainea, de la Jones Lang LaSalle, estimeaza ca 20% din spatiile unei vile istorice sunt spatii comune, neutilizabile ca birouri, in timp ce in cladirile moderne spatiile comune sunt de maximum 10%.

Printre dezavantajele vilelor istorice se mai numara costurile de intretinere totale, care pot fi uneori mult mai mari decat la o cladire de birouri, potrivit Laurei Bencze, precum si lipsa locurilor de parcare subterane. “Astfel de cladiri sunt potrivite doar unor firme care au un numar de angajati redus, pana la cel mult 40 persoane”, subliniaza reprezentantul CBRE.

Pe de alta parte, nici cladirile de birouri nu sunt perfecte. Ca principale dezavantaje, Laura Bencze mentioneaza uniformitatea, lipsa personalizarilor, precum si chiria/mp este mai ridicata sau contractele de inchiriere foarte stricte si cu durate mai mari, de circa cinci ani.

“Intr-o cladire moderna de birouri, un dezavantaj este constituit de fluxul ridicat de persoane si masini, care afecteaza in mod negativ fluiditatea circulatiei, respectiv traficului in respectiva zona, acest secanriu fiind aplicabil in cazul cladirilor de birouri de peste 10.000 mp”, afirma research managerul CBRE.

Sursa foto: The Advisers/Knight Frank

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri