4 / 5

Studiu de caz: Ce spun chiriasii

Cele mai dese mutari de la o vila istorica la o cladire moderna de birouri sunt efectuate de avocati, insa si alte companii aleg sa schimbe spatiu de lucru in aceasta directie. Un astfel de exemplu este compania de consultanta Coldwell Banker Affiliates of Romania, care a renuntat la inceputul anului 2009 la vila din zona Gradina Icoanei, pentru o cladire de birouri amplasata in Primaverii.

Daca vila pe care Coldwell Banker a ocupat-o anterior avea o suprafata de 600 mp inchiriabili, gazuind 50 de angajati, actualul spatiu are 250 mp inchiriabili, in care lucreaza zece persoane, respectiv structurile de management central.

“Initial, cand am inchiriat vila, spatiul era prea mare”, isi aminteste Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker. Apoi, compania s-a dezvoltat, echipa a crescut, insa pe masura ce structura de management a sucursalelor a inceput sa se mute in sucursale, spatiul a redevenit prea mare pentru cerintele firmei.

“Orice companie vrea sa foloseasca spatiul la maxim, iar o vila are foarte multe spatii comune. Sunt multe camere, multi pereti si nu poti pune multe birouri unul langa altul, nici chiar in incaperile mari - nu poti pune birouri cu fata la perete”, explica seful Coldwell Banker.

Un alt minus al unei vile ca sediu de companie este cel legat de amenajarea tehnica, racordarea la utilitati precum internetul sau telefonia fixa, mentioneaza Valentin Ilie. In majoritatea cazurilor, o companie va avea ori cabluri peste tot ori va trebui sa faca schimbari in structura cladirii pentru a ascunde firele.

Spre deosebire de Coldwell Banker, agentia de relatii publice GMP PR si-a mutat sediul tot intr-o vila istorica. Din aprilie 2010, compania a inchiriat o in zona Universitate, dupa ce sediul anterior s-a aflat tot intr-o vila de patrimoniu, plina de istorie, amplasata pe strada Mihai Eminescu. In prezent, agetia GMP PR ocupa un spatiu de 400 mp, in care lucreaza 21 de angajati.

“Cladirile de birouri nu ni se potrivesc. Am cautat mereu spatii cu poveste, cu istorie si personalitate. Am cautat sedii in care sa-ti faca placere sa vii, sa nu simti ca vii la un birou in care te inchizi pentru cateva ore, ci intr-o casa in care locuiesti pentru cateva ore. Cladirile din sticla si otel par reci si rigide, nu-ti dau libertatea sa reinventezi spatiul. Colegii nostri de la BTL, spre exemplu, si-au transformat mansarda in lounge bar, iar la aniversari se canta «La multi ani» din strada, de sub balcon”, a declarat Ana-Maria Constantinescu, business development director GMP PR.

Comentati aici: Ce tip de birou preferati, intr-o vila veche sau intr-o cladire de sticla?
Cum arata biroul perfect?

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri