3 / 4

Concediul de risc maternal

Legislatia medicala are un sector dedicat exclusiv drepturilor femeilor insarcinate la locul de munca, exemplu fiind legea nr. 25/2004, privind protectia maternitatii la locul de munca.

Printre drepturile prevazute de aceasta lege se numara concediul de risc maternal si conditiile in care acesta poate fi acordat. De asemenea, ordonanta 158/2005 prevede acordarea concediilor medicale pe perioada sarcinii, respectiv concediul prenatal si cel postnatal, cu precizarea ca cele 126 de zile se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului post natal sa fie de 42 de zile.

Indemnizatia pentru concediul de risc maternal reprezinta 75% din media veniturilor aferente ultimelor 6 luni, iar cea pentru sarcina si lauzie reprezinta 85% din aceeasi medie de calcul.

„Un aspect benefic in plata acestei indemnizatii este faptul ca salariatei nu i se retine decat contributia de asigurari sociale calculata la minimul prevazut de lege, ceea ce avantajeaza venitul net platit angajatei”, spune consultantul Accace.

Calculul si plata aferente acestor indemnizatii se fac lunar de catre angajator la data lichidarii drepturilor salariale pentru luna in care se acorda concediul medical.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri