2 / 8

In septembrie insa, Franta isi schimba parerea

"In prezent nu exista o decizie in privinta intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen si ca ministru de Interne, care participa la Consiliul ministrilor de Interne din UE, sunt, evident, mai mult decat rezervat in legatura cu deschiderea, astazi, a acestor frontiere, atat timp cat Romania si Bulgaria nu indeplinesc anumite eforturi (...) Nu este astazi pe ordinea de zi si va spun acest lucru foarte clar. Nu la 1 ianuarie (2014), atat timp cat nu vor fi luate masuri pentru garantarea securitatii celorlalte tari si celorlalti cetateni", preciza ministrul de interne, Manuel Valls, pentru France Inter, citat de Mediafax.


Premierul Victor Ponta si MAE au pus declaratiile din Franta pe seama campaniei electorale, desi alegerie municipale vor avea loc abia in 2014. A urmat Finlanda care, prin vocea premierului Jyrki Katainen, a anuntat ca asteapta urmatorul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru a avea mai multe informatii inainte de a adopta o decizie privind integrarea Romaniei in Spatiul Schengen.


Dupa ce purtatorul de cuvant al CE Mark Gray a anuntat ca raportul MCV va fi publicat in ianuarie 2014 si nu in decembrie 2013, Ambasada Olandei la Bucuresti preciza, la 9 octombrie, ca Haga va astepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen, subiect care urma sa fie dezbatut la Consiliul JAI din decembrie 2013.


Ministrul de Externe si-a mentinut declaratiile optimiste, subliniind ca Romania merge "pe premisa ca in baza Consiliul JAI din martie" sa fie luata o decizie in decembrie. "Daca unii vor ramane blocati in decizia lor interna de a conexa totusi (aderarea la Schengen - n.r.) cu MCV, asta e, decembrie va trece si va trebui sa reluam aceste discutii ulterior, dar o spun foarte clar va fi mai dificil pentru ca, dupa decembrie urmeaza o perioada de pre-campanie si campanie electorala pentru Parlamentul European, urmeaza alegeri municipale si locale in Franta. Daca nu e decembrie, s-ar putea sa fie mai complicat. Decembrie ar fi un termen rezonabil de bun pentru luat o decizie", a declarat, la 18 octombrie, Titus Corlatean, la Digi24.


"Lovitura" a venit la 11 noiembrie chiar de la presedintele CE, Jose Manuel Barroso. Intr-un interviu acordat postului francez de televiziune LCI, Barroso preciza ca Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014, "deoarece exista tari care se opun; deci exista o unanimitate care trebuie atinsa, chiar daca, tehnic, indeplinesc deja conditiile".


Declaratiile sale au fost intarite, la 12 noiembrie, de un purtator de cuvant al CE, Frédéric Vincent, care a spus ca discutiile privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen sunt in curs, dar tinand cont de actuala situatie din UE este foarte probabil ca cele doua tari sa nu intre la 1 ianuarie 2014. Din afirmatiile sefului Executivului european, MAE a retinut doar ca acesta a reconfirmat pozitia de fond a Comisiei Europene cu privire la indeplinirea in totalitate de catre Romania si Bulgaria a cerintelor pentru aderarea la Schengen.


"Presedintele Barroso a reconfirmat, practic, pozitia de fond a Comisiei Europene cu privire la indeplinirea in totalitate de catre Romania (si Bulgaria) a cerintelor pentru aderarea la Spatiul Schengen. Totodata, a deplans amalgamul intre aderarea Romaniei la spatiul Schengen si teme precum imigratia, catastrofa de la Lampedusa sau mobilitatea lucratorilor. A atentionat, cu acest prilej, ca aceste teme nu au legatura intre ele si risca sa alimenteze ascensiunea miscarilor extremiste si xenofobe, pozitie sustinuta constant si de Romania", a fost reactia Ministerului de Externe.


La Consiliul JAI din 5 decembrie, aderarea celor doua tari nu a figurat pe agenda, discutandu-se doar "situatia la zi" a aplicarii dispozitiilor Schengen.Dupa reuniune, ministrul lituanian de Interne, Dailis Alfonsas Barakauskas, a anuntat ca JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, atunci cand vor exista conditii favorabile. De data aceasta, nici macar nu a mai fost stabilita o data pentru reluarea subiectului, ca la precedentele consilii.


In cadrul Consiliului, Romania si Bulgaria au prezentat a declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare.


Cele doua tari au anuntat astfel ca vor solicita reluarea discutiei doar in momentul in care este intrunita unanimitatea, deoarece considera ca "au un nivel inalt de pregatire pentru aderare", iar blocajul nu le poate fi imputat.


Titus Corlatean a dat vina pe "situata sociala, economica, de criza din Europa din acesti ani". Totodata, el a spus ca Romania nu renunta la acest obiectiv, dar nici nu vrea sa stea cu mana intinsa. "Nu se pune problema de a abandona un obiectiv legitim al Romaniei, respectiv al Bulgariei. In acelasi timp, nici nu poti sa stai in genunchi si sa stai cu mana intinsa, cata vreme noi am indeplinit criteriile clare, obiectivele tehnice din acquis-ul Schengen si, in acelasi timp, platim pentru lucruri care n-au legatura cu noi", a declarat, la 7 decembrie, la Digi24, ministrul de Externe.


Dupa modificarile facute de deputati la Codul Penal, presedintele Traian Basescu a avertizat ca Romania trebuie sa uite de Schengen, intrucat raportul MCV va fi negativ pe partea de activitate parlamentara. "In mod categoric, trebuie sa uitam de sansa de a intra in Schengen, pentru ca va fi un raport (MCV - n.r.) foarte prost pe justitie, partea de activitate parlamentara", a spus, la 11 decembrie, Traian Basescu, intr-o emisiune a postului B1 Tv.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri