3 / 8

Relatiile cu SUA: inceperea lucrarilor la Deveselu si mentinerea vizelor pentru romani

In pofida reducerii bugetului Pentagonului, Washingtonul a mentinut proiectul scutului antiracheta de la Deveselu, iar la 28 octombrie a avut loc ceremonia de inaugurare a lucrarilor. Din partea SUA la eveniment a luat parte adjunctul secretarului american al apararii James Miller, desi multi l-ar fi dorit pe seful diplomatiei americane, John Kerry, noteaza Mediafax.

Acesta a ocolit insa Romania, desi in luna ianuarie, blogul publicatiei Washington Post punea tara noastra pe lista posibilelor destinatii ale secretarului de Stat. Kerry a fost in decembrie in regiune, dar la Chisinau, pentru a indemna Moldova sa continue reformele si sa o asigure de sprijinul SUA.

Intrevederile ministrului de Externe, Titus Corlatean, cu omologul sau american au avut loc doar in marja unor reuniuni internationale. Astfel, prima intrevedere a avut loc la 28 februarie, la Roma, cu ocazia Dineului Transatlantic, reuniunea sefilor de diplomatii din tarile NATO si UE.

Potrivit MAE, John Kerry a "exprimat disponibilitate" pentru o "agenda relevanta de contacte politico-diplomatice la nivel inalt pentru anul 2013, atat la Washington, cat si la Bucuresti, pentru a dinamiza si aprofunda Parteneriatul Strategic dintre cele doua tari". Cea de-a doua a avut loc la sfarsitul lunii septembrie, la New York, in marja participarii la cea de-a 68-a sesiune a Adunarii generale a ONU.

Ultima intalnire a avut loc la 3 decembrie, la Bruxelles, in contextul participarii la reuniunea ministeriala NATO. Cu acest prilej, ministrul Titus Corlatean a adresat secretarului de stat al SUA invitatia de a vizita Romania in 2014.
La capitolul "realizari" ar putea fi trecuta vizita din octombrie a premierului Victor Ponta in SUA, care nu a prilejuit insa si o intrevedere cu presedintele Barack Obama, ci doar cu vicepresedintele Joe Biden.

Fostul premier laburist al Marii Britanii Tony Blair avea insa sa intermedieze, in decembrie, o intrevedere intre Ponta si Obama, tocmai in Africa de Sud, cu ocazia funeraliilor fostului presedinte sud-african Nelson Mandela.
Cetatenii unuia "dintre cei mai de incredere si mai capabili parteneri" ai SUA - dupa cum caracteriza Romania James Miller - au nevoie in continuare de vize pentru a calatori. Din UE, doar bulgarii, cipriotii si polonezii mai au nevoie de vize pentru SUA.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, la 20 iunie, ca includerea Romaniei de catre SUA in programul Visa Waiver este o chestiune politica pentru Bucuresti, nefiind un tratament corect fata de o tara partener strategic faptul ca romanii inca stau la usa pentru viza de intrare pe teritoriul Statelor Unite.

"Este o chestiune de imigratie pentru autoritatile americane, sa controleze cine intra, cine iese, dar pentru noi este si o chestiune politica pentru ca un stat cum este Romania, partener strategic al SUA, cu contributii constant majore anterior in Irak, acum in Afganistan si dupa 2014 cu faimosul scut antiracheta, cu componentele din Romania, cu o contributie pe intelligence din partea Romaniei, in opinia noastra, si acest lucru l-am spus constant autoritatilor americane, acesta trebuie tratat corect, ca un partener strategic", a afirmat Corlatean, la Gandul.live.

In iulie, Duane Butcher, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, a declarat ca intelege frustrarea romanilor privind vizele, dar includerea in programul Visa Waiver nu este o oferta pentru tarile partenere, ci se bazeaza strict pe respectarea cerintelor legislatiei americane.

"Inteleg ca poate e o frustrare in randul romanilor si oficialilor de aici, dar e important de amintit ca nu vorbim de un mod de a judeca o tara, nu e o oferta pe care o facem partenerilor cei mai buni. Legislatia are cerinte foarte precise care trebuie indeplinite si in privinta unora dintre acestea, cum ar fi combaterea terorismului si cooperarea pe probleme de securitate, Romania a facut progrese importante, dar ceea ce e necesar acum este reducerea acestei rate de refuz si modificarea legislatiei pentru a face criteriile ceva mai accesibile", a afirmat oficialul american.

Problema a fost abordata in toate intalnirile oficialilor romani cu cei americani, dar din partea SUA nu a venit niciun mesaj privind o schimbare a situatiei. La 1 februarie, grupul de lucru format din reprezentanti ai Guvernului roman si ai Ambasadei SUA privind regimul vizelor a avut o prima reuniune, la Bucuresti, in care s-a evaluat indeplinirea de catre Romania a criteriilor de acces in Visa Waiver.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA, "grupul de lucru a discutat despre modalitati de a extinde si consolida dimensiunile relatiei romano-americane ce privesc aplicarea legii, extradarea, trecerea frontierei, calatoriile si regimul vizelor".

La 12 septembrie, Parlamentul European a votat o rezolutie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauza de reciprocitate care obliga SUA si Canada sa elimine vizele pentru cetatenii europeni, dar procedura este complicata si poate dura ani de zile.

Dupa ce Canada a anuntat ca va ridica vizele pentru cehi - pentru a evita o blocare a Acordului de liber-schimb cu UE - ministrul roman de externe a declarat ca a facut si efectueaza demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetatenilor romani de catre Canada, iar daca aceasta nu se va intampla, atunci nu crede ca Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE si aceasta tara.

Si ministrul bulgar de Externe, Kristian Vigenin, a declarat ca Romania si Bulgaria - singurele tari UE carora Canada le impune vize - ar trebui sa aiba o strategie comuna in ceea ce priveste vizele, iar neratificarea Acordului dintre Ottawa si Bruxelles in parlamentele nationale ar putea fi o optiune.

Cand a venit vorba de aceeasi atitudine fata de SUA, ministrul Corlatean si-a exprimat speranta ca accesul Romaniei in programul Visa Waiver al SUA sa fie rezolvat prin alte solutii decat cele "constrangatoare de tip european", mentionand ca sunt respectate "tot mai bine" criteriile impuse de legislatia americana.

La inceputul lunii decembrie, Departamentul de Stat a anuntat ca rata de refuz a solicitarilor de viza pentru SUA depuse de cetatenii romani a scazut la 11,5% in anul fiscal 2013, fata de 17% in 2012. La 14 decembrie s-a implinit un an de la incheierea mandatului lui Mark Gitenstein, dar SUA nu au nominalizat inca un ambasador pentru Romania. Intr-o declaratie, la 26 septembrie, ministrul de Externe sustinea ca intarzierea are ca motiv "proceduri interne normale".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri