4 / 8

Nimic nou in relatia cu Rusia

La inceput de an, presedintele Traian Basescu declara ca spera ca anul 2013 sa aduca o noua dinamica a normalitatii in relatia cu Federatia Rusa. "Sper ca anul 2013 sa aduca o noua dinamica a normalitatii in relatia cu Federatia Rusa, pe coordonatele deja stabilite de cooperarea economica", afirma, la 21 ianuarie, Traian Basescu, la intrevederea anuala cu corpul diplomatic strain acreditat la Bucuresti, scrie Mediafax.


Declaratii optimiste faceau, la 17 iunie, si ministrul de Externe, Titus Corlatean, si Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. "Ministrul Titus Corlatean si inaltul oficial rus au fost de acord ca marcarea in acest an a 10 ani de la semnarea Tratatului Politic de baza si 135 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Federatia Rusa reprezinta o oportunitate deosebita de reconectare a celor doua societati", se mentiona intr-un comunicat MAE.


Numai ca singurul punct de remarcat in relatia cu Rusia a fost vizita ministrului Titus Corlatean la Moscova, desi pana la sfarsitul anului nu au aparut niciun fel de rezultate concrete in urma intrevederii cu omologul Serghei Lavrov.


La 9 iulie, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat dupa intrevederea cu Lavrov, ca a propus partii ruse reluarea lucrarilor comisiei mixte privind problemele istorice, inclusiv cea a Tezaurului, primind deschidere pentru fixarea unei date clare a viitoare reuniuni a comisiei. Cateva luni mai tarziu, Corlatean a precizat ca Romania a trimis la Moscova, in toamna acestui an, o serie de propuneri privind reluarea activitatii Comisiei bilaterale privind tezaurul si asteapta un raspuns in acest sens de la autoritatile ruse.


"Am transmis in toamna acestui an, urmare a discutiilor de la Moscova, o serie de propuneri. Asteptam, pe canale diplomatice, raspunsul", a declarat, la 21 noiembrie, la TVR, seful diplomatiei. In luna martie ar fi trebuit sa aiba loc, la Bucuresti, o intalnire a copresedintilor roman si rus a Comisiei mixte de istorici in care se discuta si problema Tezaurului Romaniei Bucuresti, insa a fost amanata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri