5 / 6

Un cutremur devastator care ar putea provoca pagube uriase

Un cutremur de mare intensitate s-ar putea dovedi fatal pentru marea majoritate a locuitorilor Capitalei, in special pentru cei care se afla in zonele in care este concentrata marea majoritate a cladirilor cu risc seismic ridicat. Problema unui cutremur de magnitudine mare este discutata inca din urma cu mai multi ani, dar pana in momentul de fata nu s-a luat nicio masura menita sa preintampine o situatie de criza cum ar putea fi cea a unui cutremur.

Situatia petrecuta in seara zilei de vineri spre sambata (30-31 octombrie 2015), in care zeci de tineri au murit si alte cateva sute se afla in stare foarte grava in spitalele din Capitala este cel mai bun exemplu despre cum sistemul de sanatate din tara noastra este subfinantat, iar lipsa acuta de spitale si de specialisti ar putea curma viata a mii de oameni, daca nu chiar a sute de mii in cazul unei calamitati naturale, asa cum ar fi cazul unui cutremur.

Un exercitiu de imaginatie este foarte dificil, iar gravitatea unui eveniment nedorit de nimeni, asa cum ar fi cel al unui cutremur, depaseste cu mult orice asteptare, atat pentru locuitori, cat mai ales pentru autoritati. In Romania nu exista nicio educatie legata de situatiile de criza si cum acestea ar trebui gestionate, poate doar cateva cursuri de baza invatate in timpul orelor de dirigentie, la scoala, insa este acest lucru suficient?

Ne place foarte mult sa ne uitam la ce reusesc sa faca altii si sa gandim ca la noi este imposibil din cauza lipsei de interes, insa chiar si asa o minima pregatire pentru anticiparea unei solutii de criza ar fi mai mult decat necesara, daca nu chiar obligatorie.
Exista doua aspecte aici: cel mai important ar fi acela ca spatiile care reprezinta un pericol real de prabusire in caz de calamitate sa fie evitate sau daca cineva locuieste in astfel de spatii sa fie informat si instiintat de riscurile la care se supune, iar, dupa caz, sa se incerce estomparea problemelor de siguranta ale unei cladiri, in asa fel incat structura de rezistenta a unui bloc / cladiri sa nu fie afectata in caz de cutremur.

Urmare a acestui eveniment nefericit din clubul Colectiv ar fi o stabilire clara a prioritatilor autoritatilor in masura sa stabileasca ce schimbari trebuie aduse, dar si un simt civic al oamenilor care sa preintampine la maximum situatii nedorite si sa puna mai presus de toate sanatatea si riscurile la care se pot expune, decat distractia de moment.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri