2 / 4

Probleme in plus pentru firmele noi

Potrivit Registrului Comertului, numai in primul trimestru din 2010, numarul companiilor care s-au inchis a crescut cu peste 300% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Daca in 2009 domeniile cel mai afectate au fost contructiile si imobiliarele, anul acesta greutatile s-au generalizat in toate activitatile economice.

“Referitor la ponderea inaintata de Oficiul Registrului Comertului trebuie sa tinem cont si de faptul ca o parte din societatile inchise nu desfasurau oricum activitate, cauza desfiintarii lor fiind impozitul minim”, afirma managing partner-ul Nexia.

Totodata, Simona Olteanu considera ca toate masurile fiscale luate i-au determinat pe micii investitori care aveau afaceri ocazionale sa suspende sau sa dizolve firmele respective. In afara de acestea, s-au inchis si afaceri care nu au supravietuit crizei, in principal in domeniul comertului (o treime).

Firmele care au avut de castigat, de la inceputul anului, sunt probabil cele specializate in recuperarea creantelor si practicienii in insolventa, conform lui Ristea, sau companiile din domeniul furnizarii energiei electrice si termice, apei, firmele de gestionare a deseurilor, de salubritate, potrivit managing partner-ului Scarlatescu Law Office.

Din punctul de vedere al reprezentantilor Banu Raclaru si Nasta, companiile cel mai putin afectate in aceasta perioada au fost cele din domeniul energiei alternative si industriei: „Au fost domenii in care s-au inregistrat cresteri in ultima perioada, in special in industria farmaceutica si a echipamentelor medicale sau a prelucrarii lemnului.”

Problema cea mai mare pentru orice investitor ramane instabilitatea fiscala si, mai rau decat atat, lipsa normelor de aplicare ale masurilor fiscale promovate. Din acest motiv, nici un investitor nu-si va putea face un buget realist care sa ii asigure daca nu o crestere, macar o stabilitate financiara. In afara de asta, investitorii noi sau vechi se confrunta cu problemele obisnuite, carora nu li s-a gasit din pacate o solutie: birocratia, evaziunea fiscala, lipsa de flexibilitate a pietei muncii”, spune Simona Olteanu, managing partner la Scarlatescu Law Office.

Banu Raclaru si Nasta invoca instabilitatea si volatilitatea normelor de drept ca fiind motive foarte serioase in decizia de a investi sau nu in Romania sau de a incepe o noua afacere.

„De exemplu, aceeasi „faimoasa” OUG 54/2010 mai aduce o modificare Legii 31/1990: depunerea si inregistrarea cesiunii de parti sociale catre terti in doua etape - depunerea hotararii AGA de aprobare a instrainarii partilor sociale, asteptarea unui termen de 30 de zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial pentru a da dreptul creditorilor sociali si oricarei parti interesate de a face opozitie si abia la expirarea termenului de opozitie inscrierea cesiunii. Transmiterea partilor sociale va opera in acest caz (catre terti) fie la data expirarii termenului de opozitie, fie, in cazul in care a fost facuta o opozitie, la data comunicarii de respingere a acesteia. Nu comentam prevederea din punct de vedere al teoriei juridice; mentionam numai ca publicarea modificarii de lege in data de 23 iunie si intrarea in vigoare la 1 iulie a generat in practica multe probleme: achizitii mari, de a caror inregistrare depindea realizarea unei alte afaceri (amanata cu 30 de zile), achizitii aflate in termenul de indeplinire a conditiilor prealabile, unde inregistrarea in doua etape a transferului de parti sociale nu fusese prevazuta.”

Catalin Oroviceanu de la Biris Goran crede ca problemele pe care le vor intampina cei care doresc sa inceapa un nou business, in contextul actual, se situeaza mai putin in sfera juridica, in ciuda complicarii procedurilor de inregistrare.

„Problemele cele mai mari vor fi in continuare cele cauzate de instabilitatea si impredictibilitatea mediului economic si fiscal”, afirma el.

De asemenea, Luminita Ristea sustine ca cel mai important impediment in calea companiilor nou infiintate va fi nesiguranta, dat fiind faptul ca modificarile legislative la perioade foarte scurte de timp duc la o instabilitate fiscala si la incapacitatea antreprenorilor de a-si structura un plan de afaceri pe termen lung.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri