4 / 25

Marea Britanie

Persoanele care sosesc în Marea Britanie din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (denumite „travel corridors”)* sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.


Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 GBP.


Înainte de a călători, persoanele vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online.


Zborurile directe care sosesc în Marea Britanie din țările cu risc de contaminare trebuie să furnizeze, cu 60 de minute înainte de aterizare, Declarația generală a aeronavelor (General Aircraft Declaration) către autoritățile aeroportului de destinație, în care indică starea de sănătate a pasagerilor. O declarație similară, Maritime Health Declaration Form, este cerută și navelor care sosesc din orice port străin în Anglia. Pe aeroporturile britanice nu sunt luate măsuri speciale.


Cu toate acestea, Ministerul de Externe britanic recomandă evitarea pentru cel puțin următoarele 30 de zile a tuturor călătoriilor în străinătate și verificarea atenționărilor de pe site-ul gov.uk.

Măsuri pe plan intern


În continuare se recomandă limitarea oricăror deplasări în afara locuinței și munca la domiciliu, dacă este posibil.

  • Din 13 iunie este permisă formarea unui “grup de sprijin” cu o altă gospodărie, dacă sunteți într-o gospodărie unde există un singur adult. Toți cei aflați într-un grup de sprijin vor putea acționa ca și cum ar locui în aceeași gospodărie, ceea ce înseamnă că pot petrece timp împreună în casele celuilalt și nu au nevoie să stea la 2 metri distanță. Sunt permise întâlnirile între membrii a două gospodării/ grupuri de sprijin, atât în spații închise cât și în aer liber. Se pot întâlni în locuințe membrii a maximum două gospodării (grupul de sprijin fiind socotit drept o singură gospodărie).
  • Este obligatorie utilizarea măştilor în transportul în comun, în magazine, mall-uri, spații publice închise.
  • Activităţile în aer liber nu mai sunt limitate în timp și este permisă formarea de grupuri de maximum 6 persoane (în aer liber), cu condiţia respectării distanţării sociale (2 metri) între persoane care nu aparţin aceleiaşi gospodării.
  • S-au redeschis magazinele, facilitățile sportive în aer liber și câteva atracții suplimentare în aer liber (cinematografele, drive-in, grădinile zoologice, fermele etc.) însă distanțarea socială rămâne obligatorie.
  • Din 4 iulie, în Anglia, s-au redeschis lăcașurile de cult, restaurantele, barurile, cafenelele, cinematografele, frizeriile, hotelurile, centrele comunitare, bibliotecile publice, locurile de joacă și alte locuri publice.
  • Sălile de fitness, bazinele de înot și centrele sportive în spații închise s-au redeschis la 25 iulie.
  • Persoanele care dezvoltă temperatură și o tuse persistentă apărute recent/brusc sunt rugate să stea la domiciliu pentru cel puțin 7 zile, pentru a limita răspândirea virusului. Toate persoanele din grupul de sprijin al persoanei care prezintă simptome sunt de asemenea obligate să se izoleze.
  • Serviciul telefonic NHS 111 nu mai trebuie apelat pentru auto-izolarea la domiciliu, putând fi folosit serviciul NHS 111 online dacă simptomele se înrăutățesc în timpul izolării la domiciliu sau după 7 zile de izolare. Dacă accesul la internet este limitat sau nu există, se apelează NHS la 111.

Sursa Foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri