10 / 11

Fortăreaţa Kalemegdan (Serbia)

Fortăreaţa masivă Kalemegdan este unul dintre cele mai reprezentative obiective ale capitalei Serbiei. Localizată pe o zonă înaltă la confluenţa Sava cu Dunărea, fortăreaţa a fost un important punct strategic în istoria Serbiei.


A fost ridicată o aşezare în timpul celţilor şi fortificată de romani, în secolul II, în timpul cărora este denumită Singidunum, importantă componentă parte a limesului dunărean de apărare a graniţei imperiului. Goţii au afectat o parte din construcţie, iar hunii au distrus-o. A fost reconstruită de împăratul bizantin Iustinian şi a primit numele Beograd pe măsură ce slavii au început să intre în Balcani.


Este un important complex istoric şi cultural, plasat într-un frumos parc din Belgrad. Numele face trimitere la întreg platoul spaţios care împrejmuieşte fortăreaţa şi care a fost transformat într-un parc în anii 80 ai secolului XIX. În perioada în care fortăreaţa reprezenta avanpostul militar central al Belgradului, platoul avea şi rolul de a ţine la distanţă inamicul, fiind un post extraordinar de observare şi avertizare pentru anunţarea pregătirii trupelor. Denumirea derivă din termeni proveniţi din limba turcă: kale înseamnă fort, iar megdan reprezintă teren. Turcii o denumiseră ''dealul de observare''.


Foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri