2 / 4

Tarom, mai mult de trei sferturi din piata interna

Compania aeriana nationala Tarom ramane liderul rutelor interne cu o cota de piata de 78% la sfarsitul primului semestru al anului 2009, in crestere cu 3% fata de perioada similara a anului precedent, conform datelor furnizate de companie. In perioada ianuarie-mai a acestui an, 182.466 pasageri au calatorit cu Tarom pe cursele domestice, in timp ce anul trecut compania aeriana a transportat 474.401 pasageri pe intern.

„Tarom opereaza in prezent 139 curse/saptamana catre Timisoara, Cluj, Iasi, Oradea, Suceava, Baia Mare, Bacau, Sibiu, Targu Mures, Satu Mare si Constanta”, a declarat directorul general al companiei aeriene.

Daca multe dintre destinatii reprezinta rute traditionale, cu o vechime de zeci de ani, Tarom are si curse noi, introduse in urma cu doar o luna, Bucuresti – Constanta si Cluj – Constanta. „Cel mai ridicat grad de ocupare este inregistrat pe cursele dinspre Bucuresti spre Cluj, Timisoara, Iasi, Oradea si Baia Mare”, adauga Brutaru.

Gradul mediu de ocupare ale aeronavelor Tarom pe cursele domestice a fost in 2008 de 69%, mai mare decat cel inregistrat pe cursele regulate externe, care a fost de 61%. “Sezonalitatea traficului este redusa pe cursele interne. Fiind un trafic majoritar de afaceri se observa usoare scaderi in luna august si in perioada Sarbatorilor”, spune sefa Tarom.

“Traficul Tarom pe cursele interne este majoritar de afaceri. Exista, desigur, si trafic de tip leisure. O parte din traficul pe rute interne este si trafic de conexiune, catre sau dinspre destinatiile externe ale companiei”, mai spune Brutaru.

Veniturile din curse domestice reprezinta 7,77% din totalul veniturilor Tarom, si 9,77% din veniturile de operare.

Pentru destinatiile interne, compania nationala de transport aerian foloseste in principal flota de 7 aeronave ATR 45 cu o capacitate de 48 locuri si 2 aeronave ATR 72 cu o capacitate de 68 locuri, dar si celelalte aeronave din flota (Boeing, Airbus), in functie de necesitatile pietei.

Cele mai mici tarife practicate de Tarom pentru destinatiile interne sunt de 24 euro plus taxele de aeroport, care difera in functie de destinatie. Aceste tarife sunt practicate atat pe rutele nou introduse Bucuresti - Constanta si Cluj – Constanta, cat si pe unele dintre rutele interne operate traditional.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri