Peste 250.000 de firme mici au pierit in 15 luni
Fiscalitatea excesiva grabeste moartea micilor intreprinzatori
Inchiderea IMM-urilor a scos pe piata 400.000 de someri, iar antreprenorii se feresc de angajari
2 / 4

Fiscalitatea excesiva grabeste moartea micilor intreprinzatori

Introducerea impozitului minim, in a doua parte a anului trecut, a constituit una din masurile legislative cu impact semnificativ in viata IMM-urilor. De asemenea, cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor a fost majorata la 3%, de la 2,5 in 2008, iar impozitul pe dividende (10% sau 16%) a ramas constant.

Al doilea semestru din 2009 a consemnat si anularea sau comasarea a 119 taxe si tarife, pentru a reduce numarul total la circa 3.000.

"Reducerea si comasarea de taxe trebuie laudata si sustinuta, insa scaderea care a avut loc anul trecut nu a produs un impact semnificativ in randul activitatii IMM-urilor", spune Gabriel Biris (foto).

Daca cel de-al doilea semestru al anului trecut a adus introducerea impozitului minim, primele sase luni au abundat de schimbari legislative in ceea ce priveste forta de munca. Astfel, comparativ cu acelasi semestru din 2008, contributia angajatorului la asigurarile sociale a crescut cu 1,3%, indiferent de conditiile de munca, in vreme ce nivelul contributiei la asigurarile de sanatate din partea angajatorului s-a redus la 5,2%.

Totodata, contributia angajatorului la fondul de somaj a scazut cu 0,5%, pana la 0,5%, iar cea a angajatul cu 0,5%, fata de 1%.

In ciuda situatiei dificile cu care se confrunta mediul de afaceri, partenerul Biris Goran apreciaza ca mici intreprinzatori nu ar trebui sa beneficieze de masuri de stimulare fiscale.

"Nu consider ca IMM-urile au nevoie de masuri speciale de protectie sau stimulare fiscala. Cred ca este mult mai bine pentru calitatea mediului de afaceri ca fiscalitatea sa fie corect asezata, fara exceptii, in asa fel incat baza de impunere sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a cotelor relativ reduse de impunere. Consider insa ca impozitul minim trebuie eliminat, iar deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilii, permisa", subliniaza Biris.

O masura fiscala care ar putea fi luata in perioada urmatoare de catre autoritati ar putea fi inlocuirea impozitului minim, cu impozitul forfetar.

Reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) precizau recent ca nu este momentul oportun pentru introducerea impozitului forfetar in perioada de criza, pentru ca ar agrava-o, specificand ca acest proiect necesita oricum lamuriri.

"Impozitul forfetar va afecta numai o parte din IMM-uri, respectiv cele ce vor fi obligate la plata acestei taxe. Din declaratiile de pana acum sunt vizate peste douazeci din domeniile de activitate cu grad de evaziune fiscala ridicata si cu posibilitate redusa de control. Impozitul minim a afectat intregul spectru al companiilor mici si mijlocii, deoarece in sfera de aplicare a acestui impozit au fost obligate toate societatile comerciale", spune Dinu Petre, partener in cadrul casei de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri