Peste 250.000 de firme mici au pierit in 15 luni
Fiscalitatea excesiva grabeste moartea micilor intreprinzatori
Inchiderea IMM-urilor a scos pe piata 400.000 de someri, iar antreprenorii se feresc de angajari
3 / 4

Inchiderea IMM-urilor a scos pe piata 400.000 de someri, iar antreprenorii se feresc de angajari

"Nu stiu exact cati angajati din sectorul IMM si-au pierdut locul de munca in 2009, insa numarul acestora poate fi calculat extrem de usor, daca tinem cont ca majoritatea agentilor comerciali inchisi anul trecut au fost microfirme, cu 2-3 salariati", apreciaza Nicolescu.

Astfel, potrivit unui calcul realizat de Wall-Street, pe baza informatiilor furnizate de presedintele CNIPMMR, numarul angajatilor din sectorul IMM care au ramas fara loc de munca in 2009 este de minimum 400.000, dar poate depasi 600.000.

"Doar foarte putin din cei disponibilizati si-au gasit ulterior un loc de munca, iar acest lucru este vizibil daca ne uitam la evolutia somajului din 2009", mentioneaza Nicolescu.

Pe parcursul lui 2009, rata somajului s-a majorat de la 4,9%, in luna ianuarie, la 7,8% in decembrie. In termeni cantitativi, numarul somerilor a crescut de la 444.907, cat erau la inceputul lui 2009, la 709.383.

"300.000 de angajati care lucreaza la stat ar trebui redusi. Din cauza suprapopularii cu bugetari, angajatii din mediul privat nu au putut sa-si gaseasca un loc de munca in 2008 si 2009. De asemenea, din cauza anumitor prevederi din Codul Muncii, multe firme se feresc sa faca angajari. Eu, daca vreau sa angajez pe cineva, imi leg o piatra de moara de picioare, pentru ca daca acel salariat vine beat la serviciu, eu nu pot sa-l dau afara, decat daca il dau in judecata", apreciaza Florea Parvu, vicepresedinte CNIPMMR.

Pe langa favorizarea drepturilor angajatilor in relatia cu angajatorul, legislatia actuala de pe piata fortei de munca genereaza destul probleme IMM-urilor atunci cand vine vorba de incadrarea personalului pe o pozitie corespunzatoare organigramei firmei.

"De exemplu, nu poti incadra o persoana pe postul de programator decat daca aceasta are studii superioare finalizate cu diploma de licenta, chiar daca persoana respectiva este foarte pregatita din punct de vedere profesional si experienta sa corespunde profilului cautat. As mai adauga faptul ca aceeasi clasificare a ocupatiilor nu cuprinde si posturile aparute relativ recent, mai ales in domeniul online - motiv pentru care intampinam dificultati in a corela postul pe care facem incadrarea cu fisa reala a postului respectiv, ceea ce poate determina dezechilibru la nivelul politicilor de resurse umane si aplicarea acestora", spune Florentina Greger (foto), director de resurse la Zitec, firma cu 35 de salariati activa in dezvoltare de software, care a inregistrat o cifra de afaceri de 0,9 milioane de euro anul trecut.

Printre punctele pozitive pentru firma existente in legislatia muncii se numara prevederea conform careia anumite categorii de angajati care lucreaza in domeniu pot beneficia de reducere de impozit.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri