Randamente peste rata inflatiei
Titlurile de stat, randament mediu de 11,69%
Facultativele, randament mediu de 10,65%
3 / 4

Facultativele, randament mediu de 10,65%

De asemenea, fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au obtinut in ultimul an (31aug 2008 – 31aug 2009) un randament mediu de 10,65%, de peste doua ori mai mare decat rata inflatiei din aceeasi perioada (4,96%).

Performanta ceva mai redusa fata de cea a fondurilor de pilon II se explica prin ponderea mai ridicata a actiunilor in portofoliile fondurilor facultative.

Desi actiunile au adus pierderi in ultimul an, pe termen lung ele pastreaza un potential de crestere mai ridicat decat alte instrumente financiare si vor compensa rezultatele inferioare obtinute pe termen scurt.

“Rezultatele fondurilor de pensii private in acest an deosebit de dificil vorbesc de la sine. Performantele depasesc de 2-3 ori rata inflatiei si chiar si depozitele bancare si randamentele titlurile de stat, iar explicatia este simpla: administrare eficienta si profesionista, facuta de companiile de administrare in beneficiul participantilor. Mai ales pe pilonul II de pensii private obligatorii, aceste randamente recomanda revenirea inca din 2010 la calendarul initial de contributii, adica 3%, nu 2,5% din salariul brut al participantilor. Industria de pensii private a demonstrat prin aceste rezultate, obtinute in cel mai dur an de criza, ca gestioneaza eficient economiile participantilor. In plus, ce rost au aceste randamente de 10%-15%, daca le asezam peste contributii de 400-500 de lei pe an, asa cum sunt acum in Pilonul II?”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, rezultatele obtinute de fondurile de pensii private in primul an de criza.

De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private au rezultate la fel de atractive pentru participanti. Toate fondurile obligatorii au inregistrat un randament mediu anualizat de la lansare de 14,22% (adica 8,95% real, peste inflatie), iar toate fondurile facultative au obtinut un randament mediu anualizat de 6,97% (adica 0,41% real, peste inflatie).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri