Prin ce trecea leul acum un an?
2009 a inceput la un curs de peste 4 lei/euro
Cum se simte leul astazi?
3 / 4

Cum se simte leul astazi?

Leul s-a depreciat puternic in ultimele zile, cursul de referinta anuntat de BNR urcand cu peste 5 bani de la inceputul lunii. Parerile economistilor referitoare la deprecierea monedei nationale sunt impartite. Unii au pus aceasta depreciere pe baza contextului regional, in timp ce altii sustin ca vulnerabilitatile economiei romanesti pun presiune pe leu.

„Nu cred ca ne aflam intr-o situatie similara cu cea de acum un an (n.r. - cand incepea atacul speculativ asupra leului), ci leul traverseaza o perioada de depreciere pe fondul unui context regional instabil alaturi de zlot si forint”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Raiffeisen Bank estimeaza, in ultimul sau raport, ca un euro va ajunge sa fie cotat cu 4,15 lei in decembrie 2009, insa atrage atentia ca prognoza este in reevaluare.

„Vulnerabilitatile economiei romanesti s-au redus, avem o corectie a deficitului de cont curent peste ceea ce era nevoie, dezechilibrul dintre productivitatea muncii si salarii s-a diminuat, iar probleme economiei noastre s-au atenuat sau sunt pe cale de a se rezolva”, explica Ionut Dumitru.

Totusi, pe piata interbancara un euro a ajuns sa fie cotat si cu peste 4,3 lei. „Prin urmare, din punct de vedere fundamental nu mai exista motive de depreciere suplimentara a leului. Nu cred ca vom ajunge sa vedem zilele acestea un nou maxim al cursului de schimb”, a concluzionat economistul sef al Raiffeisen Bank.

In sens opus, Nicolae Chidesciuc, analistul sef al ING Bank Romania, considera ca presiunile pe leu persista. „Presiunile pe leu sunt aceleasi despre care noi (n.r – ING Bank Romania) am atras atentia de la inceputul anului. Sincer, nu am ceva impotriva leului, dar economia romaneasca este slaba din punct de vedere fundamental”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicolae Chidesciuc.

Ultimele prognoze realizate de ING Bank Romania arata ca in urmatoarele 3 luni cursul de schimb va ajunge la 4,45 lei pentru un euro. Analistul sef la bancii estimeaza: „Atata vreme cat nu vom vedea o ajustare a salariilor sau un curs mai slab, leul va ramane sensibil si trebuie luate masuri acum pentru ca efectele lor se vor vedea cu intarizere. Leul va ramane sensibil cel putin 6 – 9 luni de acum inainte”.

„La noi exista o necorelare pronuntata intre nivelul salariilor si cel al productivitatii muncii. In economia romaneasca salariile nu au scazut si chiar se vorbeste, in continuare, de majorari. Este adevarat ca salariile din Romania sunt mai reduse comparativ cu cele din alte state, dar sporuri salariale nu pot fi acordate fara a creste productivitatea”, explica economistul ING Bank Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri