Cele mai importante schimbari ale ultimelor 12 luni
Miza pe obligatiuni – o consecinta a crizei?
Cum s-a schimbat perceptia investitorilor romani
Care sunt principalele lectii invatate din criza?
2 / 5

Miza pe obligatiuni – o consecinta a crizei?

Daca pana anul trecut, tranzactiile cu obligatiuni erau foarte rare la Bursa de Valori, miza pe bonduri a crescut foarte mult, odata cu scaderea dramatica a apetitului la risc a investitorilor romani.

Astfel, in 2008, ponderea obligatiunilor in volumul total de tranzactionare a fost de doar 2%. De la inceputul acestui an si pana in prezent, tranzactiile cu bonduride la Bursa de Valori Bucuresti au ajuns la o pondere de 13% din total.

Specialistii spun ca aceasta crestere a apetitului la risc este o consecinta a cresterii aversiunii fata de risc, desi inca suntem departe de bursele vecine.

“Asumarea riscurilor va continua inca mult timp sa fie o chestiune facuta cu prudenta, iar alocarea activelor financiare va tinta inca cu preferinta spre instrumente financiare cu risc scazut”, crede Alin Brendea (foto).

Desi piata bondurilor a inregistrat o lichiditate semnificativ in crestere fata de anii anteriori, nivelul este inca departe de bursele din regiune, unde lichiditatea medie zilnica depaseste cu usurinta 100 milioane euro, spune Lupsan.

Daca ar fi sa ne uitam la piata de IPO-uri pentru noile emisiuni obligatare lansate in Romania cifra este extrem de modesta: zero. Si asta in conditiile in care pe toate pietele invecinate accesul la finantare prin intermediul pietei obligatare (IPO-uri) inregistreaza cresteri semnificative in acest an”, a explicat el.

Daca inainte de startul crizei, Guvernul Romaniei nu emitea titluri de stat pe Bursa de la Bucuresti, exceptie facand anul 2008, iar bondurile erau prezentate in special de cele ale municipalitatilor, adancirea turbulentelor din tarile dezvoltare si intrarea economiei pe o panta descendenta a schimbat conceptia despre piata obligatiunilor.

Astfel, piata titlurilor de stat s-a dezvoltat, fiind listate 20 de obligatiuni in perioada 2008-2009 cu maturitati scurte si medii, si se concentreaza asupra lichiditatii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri