Cele mai importante schimbari ale ultimelor 12 luni
Miza pe obligatiuni – o consecinta a crizei?
Cum s-a schimbat perceptia investitorilor romani
Care sunt principalele lectii invatate din criza?
3 / 5

Cum s-a schimbat perceptia investitorilor romani

Efectele dramatice ale crizei pe bursa, in special dupa momentul prabusirii Lehman Brothers, a luat prin surprindere piata, prin amploarea scaderilor si dramatismul momentelor.

Silviu Enache (foto)
este de parere ca efectele crizei au fost mult accentuate de lipsa de experienta a specialistilor din piata, surprinzandu-i fara mecanisme de aparare. Astfel, au fost foarte putini cei care au mai trecut prin asemenea situatii si mult mai putini cei care au reactionat eficient acum.

“Cred ca, pentru investitori, perceptia in piata de capital s-a schimbat in rau, probabil ca mare parte dintre acestia au ajuns accidental sa investeasca direct pe piata de capital. Acum fiind captivi, acestia dezvolta sentimente negative fata de piata. Probabil ca pentru multi conturile de brokeraj nu au fost chiar cel mai potrivit lucru, neavand experienta, cunostintele si nici tmpul necesar pentru a-si adminstra singuri portofoliul. Consider ca dezvoltarea mai ampla a conturilor individuale de investitii precum si a fondurilor de investitii vor fi mai apropiate de asteptarile unei mari parti din clientii actuali”, a declarat Enache.

Mai mult, o concentrare mai mare spre educatia financiara a populatiei, a manegerilor si a administratorilor locali ar putea segmenta mai mult piata. Astfel, ar putea aparea si instrumente specifice fieacarei categorii de investitori in parte, spune managerul KD.

“Bursa in general se rezuma la doua notiuni de baza: randament/risc. Pana in 2007 peste 80% din investitori romani se uitau doar catre randamente. Notiunea de risc era aproape ca si inexistenta. Astazi asistam la o schimbare a valorii iar riscul este pe buzele tuturor. Probabil ca in urmatorii ani cei mai multi dintre investorii romani de retail vedea acel punt de echilibru randament/risc pe care in ofera in general o piata bursiera”, sustine Adi Lupsan.

Pe de alta parte, Alin Brendea este de parere ca o schimbare concreta nu s-a concretizat inca, desi scepticismul fata de piata crescuse la cote nemaintalnite de aproape 10 ani.

“Pe de alta parte, aceasta criza a avut meritul de a creiona o perceptie mult mai realista fata de piata bursiera. Ea este perceputa mult mai corecta in acest moment: nu ca un loc al ‘marilor lovituri’ ci ca o piata pe care oportunitatile de investitie sunt omniprezente insa riscurile pe care trebuie sa ti le asumi odata alese sunt si ele semnificative”, a explicat Brendea.

El spera ca aceasta criza va da posibilitatea de a actiona mult mai profesionist la niveul relatiei client-broker in urmatorii ani.

“Va fi, sper, o lectie pentru primii ca asistenta unei persoane specializate este deseori salutara, iar pentru ultimii un imbold pentru a profesionaliza in mod real relatiile cu investitorii”, a mai spus seful Prime Transaction.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri