Prabusirea Lehman – realitatea dura reflectata in ecranul rosu al cotatiilor
Misiune imposibila – Cum sa linistesti clientii
Povestea merge mai departe…
Ce nu te omoara, te intareste
2 / 5

Misiune imposibila – Cum sa linistesti clientii

Avalsansa a continuat, s-a concretizat in suspendari de sedinte de tranzactionare si scaderi dramatice ale cotatiilor.

“Fiecare se gandea ce ar trebui sa faca in perioada urmatoare si, usor, usor, ne-am obisnuit cu situatia. Stiam ca bursele vor continua sa scada, stiam ca sistemul este in mare pericol si nici declaratiile celor mai mari lideri mondiali nu erau cele mai optimiste. Uitandu-ne in spate, vedem ce risc enorm a existat in piata: acela de a se prabusi tot. Daca nu erau interventiile statelor puternice, s-ar fi ajuns la o criza mult mai mare decat cea din 1929 -1932”, sustine Necula.

In acele momente dramatice, brokerii aveau o misiune delicata: aceea de a discuta cu investitorii, de a ii impiedica sa intre in panica. Greu de facut, in conditiile in care moralul lor era la pamant.

Brokerul spune ca era imposibil de a linisti investitorii, le spuneai ce se intampla care sunt riscurile si fiecare reactiona asa cum considera.

“Erau foarte putini care priveau optimist, vazand oportunitatea de a cumpara ieftin. Ceilalti erau cuprinsi de teama de a nu pierde toti banii. Unii au ales sa se retraga atunci, altii au asteptat sa vada cum vor evolua lucrurile, dar, in general, sentimentul de ingrijorare predomina”, povesteste el.

Pe de alta parte, exista si o alta categorie de oameni, care nu aveau legaturi cu bursa si care nu puneam pret pe acele momente, pentru ca nu realizau amploarea problemei.

“Discutam cu persoane din diverse domenii si le spuneam ca va urma o perioada grea in economie, dar nu credeau. Nu faceau conexiuni la acel moment. Mai tarziu, cand problemele se vedeau in majoritatea domeniilor, imi dadeam seama ce importanta e bursa si cat de mult ar fi contat ca fiecare afacere sa tina cont de sfatul unui broker, in vederea anticiparii anumitor miscari din economie”, explica Gabriel Necula.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri