Provocarile crizei
Reduceri naturale, nu concedieri
Cum depaseste directorul de HR criza?
Mutarile importante ale crizei
2 / 5

Reduceri naturale, nu concedieri

Ca si constructiile, sectorul financiar a fost foarte afectat de turbulentele economice, bancile de pe piata locala fiind nevoite sa-si tempereze extinderea la nivel regional.

Cetelem Romania, companie care ofera credite de consum, si-a redus numarul angajatilor, de la 868 in ianuarie la 805 la sfarsitul lunii august.

“Reducerea a fost naturala. Diferenta dintre personalul actual si cel de la inceputul anului o reprezinta angajatii care au ales sa plece, fara sa efectuam disponibilizari colective”, afirma Irina Stoian, HR manager Cetelem Romania.

Pentru ca reducerea de personal, coroborata cu vestile privind efectele crizei, sa nu afecteze personalul intern, conducerea Cetelem Romania a comunicat permanent cu angajatii.

“Am controlat foarte bine acest proces de comunicare interna si o facem in continuare, evitand astfel deformarea realitatii cu care ne confruntam. Informam periodic angajatii despre diversele aspecte si, in final, despre rezultatele obtinute, pentru a ramane absolut transparenti in deciziile care se pot lua astfel fara sa mai surprinda”, spune Stoian.

Un bun proces de comunicare derulat in interiorul organizatiei poate compensa nu doar zvonurile externe, ci si reducerile bugetelor de training, sau, de ce nu, inghetarea salariilor.

“In situatii-limita, iti dai seama ca poti supravietui si cu resurse mult diminuate. Bineinteles ca niciun manager de HR nu-si va dori vreodata ca bugetul de training sa fie redus. Dar cred ca se pot gasi solutii creative pentru a le asigura in continuare angajatilor suport in pregatirea lor personala si profesionala. Spre exemplu, poti apela mai degraba la specialistii din interior, cu experienta foarte mare, care ii pot invata pe colegii mai noi diverse metode de lucru”, afirma Nicoleta Pantea (foto), directorul de resurse umane al Lindab Romania.

De asemenea, pe timp de criza, este foarte important ca seful departamentului de resurse umane sa aiba sustinerea celorlalti componenti ai echipei manageriale.

“In Ruukki, ceea ce se intampla in companie este raspunderea intregii echipe manageriale. Iar managerul de resurse umane este parte a acestei echipe, fiind si membru al boardului. Astfel, masurile de reducere a costurilor au fost decise in sedintele de board si au fost asumate de catre toti managerii”, subliniaza Tataru.

Ruukki Romania nu a redus salariile angajatilor sau pachetele de beneficii ale acestora, ci a cautat sa taie altfel costurile cu resursele umane. Prin urmare, sefii companiei au analizat mai atent oportunitatea deplasarilor in strainatate in raport cu folosirea la capacitatea maxima a platformelor IT deja implementate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri