Riscul, cuvantul de ordine
Factoring bancar vs factoring specializat
Profil de client pentru companiile de factoring
Factoringul, alternativa la creditele clasice mai mult ca oricand
4 / 5

Factoringul, alternativa la creditele clasice mai mult ca oricand

Factoringul a evoluat in ultimele 12 luni intr-o directie pe care si-o va pastra in continuare, pe fondul prudentei mari a creditorilor, care a facut ca produsul de factoring sa se schimbe in mare masura.

“Functioneaza la fel (pe baza cesiunii de creante, facturile se finanteaza, apoi se ofera serviciile pentru colectarea creantelor respective), insa modul de acordare a facut ca multe dintre societatile care aveau anul trecut acces la factoring sa nu-l mai aiba si anul acesta. Se verifica mult mai bine dosarul initial, criteriile de selectie sunt si ele mult mai amanuntite, se poate ajunge inclusiv in limite de credite mai mari la garantii materiale”, explica acesta.

Garantia materiala era un lucru mai putin intalnit in anii trecuti, cand, explica Rosu, era suficient sa arati ca ai contracte cu societati cu un istoric bun de plata, eventual sa aduci bilete la ordin sau cecuri pe langa facturi, iar dosarul pentru finantare era acceptat.

“Anul acesta, liniile de finatare sunt mai mici ca anul trecut (scaderea este in medie de 40% fata de anul trecut, scadere data si de prudenta, dar si de scaderea vanzarilor, in general, nivelul de business al IMM-urilor s-a diminuat semnificativ fata de 2008). Astfel, desi produsul evolueaza, ramane atractiv pentru ca ramane o alternativa fata de creditele clasice, care, de altfel, nu prea s-au acordat in 2009”, explica directorul general al Next Capital Factoring.

Rosu a mai explicat ca in 2009 au fost mai multe reinnoiri de credite vechi, pentru clientii solvabili, iar cei noi nemaiputand aduce garantii materiale de genul celor din anii trecuti (terenuri, imobile), nu au avut acces la creditele clasice recurgand astfel la factoring. “Factoringul vine sa completeze sursele clasice de finantare mai mult ca niciodata, mai ales ca acum cele clasice s-au diminuat semnificativ”, declara Rosu.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste revenirea economiei si a sectorului financiar, conteaza cati bani vor fi in economie destinati finantarii sectorului privat, pentru ca in acest moment cele mai multe fonduri se duc catre guvern, catre asigurarea deficitului, atat din finatarea directa, cat si prin acele bond-uri cu dobanda buna si garantata si, in acest caz, explica Rosu, bancile sunt interesate sa-si plaseze banii la o dobanda buna garantata decat sa plaseze bani prin credite catre societati comerciale din Romania, unde exista un risc sa se mearga in default.

“Banii disponibili catre sectorul privat sunt limitati, de aceea suntem mai moderati in privinta declaratiilor pozitive, ne-am confruntat in ultimul an cu ele, insa nu s-au sustinut in realitate. Conteaza ce se va intampla cu economia in perioada urmatoare, daca vor fi sustinute IMM-urile, pentru ca asa cum stim, la nivelul anului trecut reprezentau 70% din incasarile bugetare. Daca acestea nu sunt sustinute, economia nu-si va reveni in curand, apoi conteaza si finantarea sectorului privat de catre banci, in vederea sustinerii unor business-uri solide”, explica Rosu.

Semnale de stabilizare a economiei vom avea anul viitor, in opinia lui Bogdan Rosu, care a concluzionat, pentru Wall-Street, ca este posibil sa avem o viziune usor prea optimista acum legat de stadiul economiei romanesti, iar dupa 22 noiembrie sa vedem ca realitatea este mai cenusie decat o percem in prezent.

Ce este factoringul?

Factoringul se prezinta ca „un contract incheiat intre o parte (denumita aderent), furnizoare de marfuri sau prestatoare de servicii si o societate bancara sau o institutie financiara specializata (denumita factor), prin care aceasta din urma asigura finantarea, urmarirea creantelor si prezervarea contra riscurilor de credit, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vanzare, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti”.

Utilizarea factoringului are un impact imediat asupra cashflow-ului clientului, transformand incasarile la termen in incasari la vedere. Factoringul permite dezvoltarea afacerii fara imobilizarea activelor societatii in garantii materiale si, in egala masura, un management eficient al creantelor.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri