Mihail Ion, RAM: Comportamentul investitorilor a depins de expertiza financiara
Voicu, Aviva Investors: Am ramas un optimist
Hanga, BT Asset Management: Ultimul an a fost un MBA in timp real pentru investitori
Tudorescu, Explore: Ramane de vazut daca s-a trecut de partea optimismului prea rapid
Dolea, Pioneer AM: Perceptia asupra riscului s-a schimbat
Radiografia pietei de asset management in primul an de criza
2 / 7

Voicu, Aviva Investors: Am ramas un optimist

Evolutia celor patru fonduri deschide administrate de Aviva Investors a variat in functie de profilul fiecaruia, cele mai lovite fiind fondurile de actiuni, in timp ce miza s-a orientat spre obligatiuni.

Principala schimbare de strategie s-a remarcat la nivelul reducerii expunerii pe actiuni pe termen lun
g. Mai mult, Eugen Voicu (foto), CEO Aviva Investors Romania crede ca suntem inca intr-o faza de exagerare a vestilor bune, fiind posibila o corectie puternica in viitor.

“De aceea nu am renuntat inca la o expunere mai redusa si vom creste la maximum expunerea in momentul in care estimarile noastre pe termen lung vor fi de crestere sustenabila. Pe de alta parte, am lansat un fond cu grad mare de risc care urmareste sa speculeze volatilitatea mare a pietelor bursiere”, explica Voicu.

Astfel, Aviva Intercapital, cu investitii in actiuni, a avut un randament in scadere cu 11,1% in ultimele 12 luni, in vreme ce Aviva Capital Plus, un fond echilibrat, cu investitii si in actiuni dar si in instrumente cu venit fix, a avut un randament de aproape 10% in ultimul an.

“In ceea ce priveste fondurile orientate catre instrumente cu venit fix, acestea au securizat investitii pe termene mai lungi decat media istorica, pentru a beneficia de randamentele ridicate pe care piata le-a oferit in prima parte a anului”, explica Voicu.

Astfel, conform datelor, fondul AI Orizont este cel mai performant din ultimul an, cu un randament de 19%. Fondul investeste in obligatiuni, titluri de stat si depozite bancare.

“Din punct de vedere al activelor aflate in administrare, acestea au inregistrat un reviriment mai ales incepand cu trimestrul al doilea, majoritatea intrarilor fiind orinetate catre fondurile cu venit fix. Pana in Q2, trendul de scadere al activelor a fost accelerat, datorat in principal faptului ca cea mai mare pondere in activele AIR o avea fondurile cu expunere la piata bursiera”, explica Voicu.

In acelasi timp, Aviva Tezaur, un fond cu grad minim de risc, ce investeste in titluri de stat si depozite bancare, a avut un randament de 10 % pe plus, in primul an de criza.

Eugen Voicu se asteapta la o scadere a incertitudinii in 2010 si la un usor trend de relansare economica, care nu va indeparta, insa, riscurile din pietele financiare.

Schimbarile depind de multi factori si vor fi facute rapid, de regula, ca o consecinta a evolutiei economice globale. Insa evolutiile pietelor raman imprevizibile pe termen mediu iar strategiile vor fi adaptate in functie de context”, spune CEO-ul Aviva.

In ce priveste momentul critic al prabusirii Lehman Brothers, Voicu sustine ca impactul major pe care l-a avut in pietele globale a dus la instalarea panicii, in conditiile in care foarte putini jucatori au anticipat.

“Acest fapt a avut repercusiuni indirecte si pe Bursa de la Bucuresti. Din punct de vedere al investitorilor fondurilor Aviva, cu expunere pe piata bursiera, o parte semnificativa a acestora, ca numar si volum de active, nu mai era activa, iar cei care au investit in fondurile cu venit fix au beneficiat indirect de frenezia dobanzilor foarte ridicate din urmatoarele 6 luni”, explica Voicu.

Astfel, importanta reglementarii si supravegherii unui sector financiar sau reactiile rapide si puternice ar trebui sa fie invatamintele principale ale crizei.

“Investitorii sunt inca fara apetit pentru risc si cred ca asteptarile pe termen lung sunt modificate in acest sens. Ca tendinta generala, media tolerantei la risc s-a diminuat semnificativ fata de anii anteriori atunci cand fondurile de actiuni erau preferatele investitorilor”.

Voicu spune ca dupa primul an de criza are alte asteptari, a devenit mai prident, apreciaza mai mult lichiditatile si este mai atent la semnalele macroeconomice.

Apreciez mai mult valoarea banilor, pentru ca eu consider ca se va munci mai mult pentru aceeasi cantiate decat in trecut. Din punct de vedere investitional lectia diversificarii trebuie predata din nou catre investitori, iar aceasta trebuie sa cuprinda clase de active diferite, precum si regiuni diferite, cu preferinta catre acele tari/regiuni care genereaza consum pe termen lung, incluzand aici si Romania. Am ramas deci un optimist”, conchide seful Aviva Investors Romania.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri