Mihail Ion, RAM: Comportamentul investitorilor a depins de expertiza financiara
Voicu, Aviva Investors: Am ramas un optimist
Hanga, BT Asset Management: Ultimul an a fost un MBA in timp real pentru investitori
Tudorescu, Explore: Ramane de vazut daca s-a trecut de partea optimismului prea rapid
Dolea, Pioneer AM: Perceptia asupra riscului s-a schimbat
Radiografia pietei de asset management in primul an de criza
6 / 7

Radiografia pietei de asset management in primul an de criza

Ultimele 12 luni au adus schimbari importante in peisajul fondurilor mutuale romanesti, de la fuziuni si preluari, pana la lansari de fonduri si firme.

In octombrie 2008, Cristian Tudorescu lansa pe piata prima societate de asset management orientate exclusiv pe administrarea personalizata a portofoliilor.

El explica atunci ca piata de servicii de investitii cerea astfel de produse, si abordarea de “1 la 1” va fi un avantaj in contextul crizei.

In februarie 2009, Alpha Asset Management a inceput distributia a sase fonduri mutuale, anunta Stere Farmache, vicepresedintele Alpha Bank.

La inceputul lunii aprilie, Erste Asset Management a preluat administrarea fondurilor mutuale ale BCR Asset Management. In acelasi timp, arbitrul pietei de capital a aprobat si incheierea procesului de fuziune prin absorbtie a fondului deschis de investitii BCR Clasic de catre fondul deschis de investitii BCR Obligatiuni, rezultand cel mai mare fond de obligatiuni de pe piata romaneasca, dupa active.

BRD Asset Management a lansat, in mai, doua noi fonduri mutuale, unul specializat in plasamente diversificate - Diverso Europa Regional - si unul cu investitii in actiuni – Actiuni Europa Regional.

Dupa toate aceste noutati, luna iulie a adus primul administrator de fond rapus de criza: Prime Asset Management, lansat in vara anului 2008, a ramas fara clienti si a iesit din piata. Turbulentele financiare de la nivel global, neincrederea in piata de capital si scaderea interesului pentru fonduri mutuale au dus la retragerea tuturor investitorilor din cele doua fonduri.

Vara continua cu vesti mai bune: pentru prima data in istoria fondurilor mutuale, in luna august, activele industriei au atins nivelul de 2 miliarde de lei (47 milioane euro), din care 62% erau reprezentate de organismele de plasament in instrumente monetare.

Volumul subscrierilor nete a depasit in luna august valoarea de 50 milioane euro, datorita investitiilor realizate in fondurile monetare si in cele de obligatiuni. Numarul investitorilor din cadrul fondurile monetare a crescut la 135.488.

Cel mai recent eveniment din piata de asset management a fost preluarea Carpatica Asset Management de compania de servicii de investitii financiare Intercapital Invest. Tranzactia a fost estimate de specialistii in fuziuni si achizitii la valoarea de jumatate de million de euro.
SAI-ul, detinut de senatorul UDMR Verestoy Attila, isi cauta parteneri de la inceputul acestui an, cand acestia au decis exit-ul din acets business.

Citesti si Cele mai importante mutari din 2008 in piata de asset management

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri