Mihail Ion, RAM: Comportamentul investitorilor a depins de expertiza financiara
Voicu, Aviva Investors: Am ramas un optimist
Hanga, BT Asset Management: Ultimul an a fost un MBA in timp real pentru investitori
Tudorescu, Explore: Ramane de vazut daca s-a trecut de partea optimismului prea rapid
Dolea, Pioneer AM: Perceptia asupra riscului s-a schimbat
Radiografia pietei de asset management in primul an de criza
3 / 7

Hanga, BT Asset Management: Ultimul an a fost un MBA in timp real pentru investitori

Despre primul an de criza, Radu Hanga (foto), directorul BT Asset Management, spune ca a fost un “MBA in timp real pentru investitorii la bursa”, in care au invatat sa tranzactioneze indici internationali, materii prime sau valute, doar pentru a intelege traiectoria viitoare a BET-FI.

“A fost o perioada in care am invatat importanta administrarii riscurilor si a adaptarii la conditiile de piata prin lansarea de fonduri noi si comunicarea permanenta cu clientii”, explica Hanga, pentru Wall-Street.

Scaderile abrupte din primul an de criza au dus la mutarea atentiei, dinspre pozitionarea portofoliilor pe actiunile cu cel mai mare potential de crestere, catre minimizarea riscurilor si cresterea ponderilor activelor investite.

In acest sens, in septembrie anul trecut, a fost lansat fondul cu risc scazut BT Obligatiuni, care investeste numai in bonduri si depozite bancare. Randamentul in ultimul an a fost de 15.8%.

BT Clasic investeste in predominant in instrumente cu venit fix - depozite, peste 50%, obligatiuni si maxim 20% in obligatiuni si a avut un randamentul in ultimele 12 luni de 14,4%.

BT Index este un fond deschis de investitii, investind predominant in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti, minim 75% din activele fondului urmarind sa reproduca indicele ROTX . In acelasi timp insa, fondul realizeaza plasamente si in instrumente financiare cu venit fix in proportie de maxim 25%, avand un randament de -7,4% in ultimul an.

BT Maxim este un fond deschis de investitii, investind pana la 90% din activele fondului in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq. Fondul poate realiza plasamente in instrumente financiare cu venit fix in proportie de minim 10%. Randamentul din ultimul an a fost de -16,1%.

Ajustarile din ultimul an vor ramane probabil si dupa trecerea momentelor mai dificile din punct de vedere economic, avand in vedere ca fondul monetar va fi un instrument util si in perioadele de normalitate, in timp ce administrarea riscurilor va ramane una din principalele noastre atributii ca administratori de portofoliu”, explica Hanga.

Tendinta predominanta a investitorilor BT Asset Management a fost de a reduce expunerea la risc
, prin reorientarea catre fondurile cu profile mai conservatoire, cum ar fi BT Clasic sau BT Obligatiuni.

Pe partea de rascumparari, octombrie a fost o luna cu iesiri mai mari insa totusi destul de reduse ca procent din activele administrate.

In ultimele luni am observat o tendinta de revenire a apetitului pentru risc, fiind mult mai numeroase cererile de informatii si subscrierile ulterioare in fondurile cu profil de risc mai ridicat, precum BT Index, care urmareste structura ROTX cu minim 75% din active sau BT Maxim, care are o expunere maxima pe actiuni de 90%. De asemenea, sunt cazuri in care investitori din BT Obligatiuni (0% actiuni) doresc sa se mute pe BT Clasic (20% actiuni) sau de pe BT Clasic pe Maxim si Index”, a mai explicat Radu Hanga.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri