Mihail Ion, RAM: Comportamentul investitorilor a depins de expertiza financiara
Voicu, Aviva Investors: Am ramas un optimist
Hanga, BT Asset Management: Ultimul an a fost un MBA in timp real pentru investitori
Tudorescu, Explore: Ramane de vazut daca s-a trecut de partea optimismului prea rapid
Dolea, Pioneer AM: Perceptia asupra riscului s-a schimbat
Radiografia pietei de asset management in primul an de criza
4 / 7

Tudorescu, Explore: Ramane de vazut daca s-a trecut de partea optimismului prea rapid

Pe 20 octombrie, la o luna dupa prabusirea Lehman Brothers, Cristian Tudorescu (foto) lansa primul SAI orientat exclusive pe administrarea individuala a portofoliilor. In prima criza, firma ataca o nisa inca neexploatata in Romania, intr-o piata a fondurilor inca subdimensionata.

“Faptul ca lansarea societatii Explore Asset Management am realizat-o imediat dupa evenimentele din septembrie 2008 a constituit un avantaj pentru noi si a facut ca inca de la inceput sa luam in calcul in strategia noastra o abordare echilibrata a portofoliilor. Aceasta solicitare a venit de multe ori si din partea clientilor nostri. Avem pe de alta parte si clienti dispusi la risc superior, orientati preponderent spre actiuni”, explica Cristian Tudorescu, pentru Wall-Street.

Volumul portofoliului unui client din administrarea Explore Asset Management variaza undeva intre 10,000 - 300,000 EUR, in multe cazuri clientul crescand treptat volumul investit, pe masura ce recapata un grad de incredere in evolutia pietelor.

Daca privim portofoliile clientilor in totalitatea lor, in ultimele cateva luni am alocat un disponibil mai mare catre instrumente mai riscante. In acest moment sumele neinvestite in instrumente cu venit fix, le putem plasa in actiuni sau in instrumente derivate, acestea din urma fiind utilizate doar in anumite limite, permise de alocarea portofoliului indicata de client”, a mai explicat Tudorescu.

Practic, contextual general a determinat o prudenta mai mare si o alocare graduala, pornind dinspre instrumente cu risc scazut si mergand apoi mai mult catre segmentul de actiuni.

Directorul Explore spune ca este bine sa ai repere de evaluare a magnitudinii unor riscuri, atunci cand exista tendinta de a fi privite doar simplist.

“Aceasta abordare am fructificat-o in beneficiul clientilor nostri. De exemplu, in perioada ianuarie-martie cand abundau scenariile despre gradul de impact al crizei asupra bancilor, inclusiv cele din Romania, sau despre un potential colaps financiar al tarii noastre, cateva repere de evaluare puteau duce la identificarea oportunitatilor de cumparare in zona obligatiunilor care platesc cupon fix. Astfel, s-au obtinut castiguri de 10-20% in euro in doar cateva luni, din aprecierea pretului unor obligatiuni care teoretic ar fi oferit doar o dobanda modica, pe termen lung”, sustine Cristian Tudorescu.

La capitolul invataminte, el mentioneaza facptul ca daca amplitudinea caderii pietelor a fost greu evaluabila initial, la fel pot spune si despre capacitatea lor de revenire ulterioara.

“In primavara existau voci de seama in lumea financiara care spuneau ca nu intrevad stabilizarea pietelor, iar la doar cateva luni distanta preturile bursiere in Statele Unite sunt deja cu 50% mai sus, ingloband o asteptare de revenire graduala a economiilor. Desigur, ramane de vazut daca s-a trecut de partea optimismului prea rapid, sau vom avea intr-adevar o sustenabilitate economica in urmatoarele semestre”, conchide seful Explore Asset Management.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri