1 / 7

Penang Global City Center

In "Bun venit printre maimute" (editura Humanitas), scriitorul american de origine germana Kurt Vonnegut, un SF-ist desavarsit, a pus laolalta 25 de povestiri excelente, care merita cu siguranta devorate la o pauza de cafea si nu numai. Una dintre povestiri este "Si maine e o zi", cu o viziune destul de fantastica asupra viitorului, imbibata cu o substanta miraculoasa capabila sa neutralizeze procesul natural de imbatranire - antigerasonul.

Prin 2158, oamenii traiau lejer 172 de ani, asa cum avea tataie. Problema era cu totul alta, dincolo de aceasta descoperire a "elixirului vietii". Va imaginati o lume in care oamenii ar trai dublu, triplu sau cvadruplu fata de media de varsta actuala? Asta inseamna neaparat suprapopulatie iar, in contextul actual si cu un exercitiu pur teoretic, peste cateva zeci de ani sau sute de ani, fiintele umane n-ar avea unde sa locuiasca.

Fara o reconfigurare a oraselor de pe uscat si o indreptare a atentiei spre oceane, e o chestiune dificila... Sa-l lasam putin pe maestrul Vonnegut si sa vizualizam linistiti sase proiecte care reprezinta orase ale viitorului. Daca vom ajunge sa traim in ele sau daca ne vom bucura de o substanta asemanatoare antigerasonului, Dumnezeu stie. Sau poate nici El...

Primul proiect ambitios este Penang Global City Center. Pare desprins dintr-un film science fiction, dar are toate sansele sa fie construit in anii ce vor urma. Sunt aici birouri, hoteluri, mall-uri, scoli, sali de cinema, apartamente, parcari, restaurante, centre de sanatate, zone de agrement si conexiuni rutiere sau feroviare cu orasele din apropiere. Cand spunem conexiuni feroviare ne referim la trenuri mag-lev super rapide si confortabile.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri