3 / 6

Balikli Kaplica Spa, Kangal, Sivas, Turcia

Spa turcesc cu o idee controversata, Balikli Kaplica Spa este un centru pentru tratarea bolilor de piele cu ajutorul..unor pesti carnivori.

Daca vorbim de idei noi si tratamente avantgardiste, spa-ul din inima Anatoliei ar putea fi in fruntea clasamentului, deoarece nu multe centre de wellness se pot mandri cu terapie prin pesti.

Atmosfera din acest spa izolat este una tipic satelor turcesti, liniste, pace, fum de narghilea in lobby, localnici jucand domino si ...pesti carnivori.

Tratamentul destul de extrem este destinat bolnavilor de psoriazis si presupune sesiuni de cate doua bai de 4 ore pe zi, timp de douazeci de zile, plus consumarea a cate 1,5 litri de apa de la spa pe stomacul gol. Pestisorii din bazine, numiti si “pesti-chirurg” (Garra rufa obtusa) vin si efectiv mananca pielea bolnavilor, curatand astfel celulele moarte.

Potrivit publicatiei Sunday Times, multi dintre pacientii veniti aici au constatat o imbunatatire considerabila a afectiunii la nivelul pielii pe timpul tratamentului.
Din punct de vedere culinar, felurile predominante sunt bazate pe vinete, rosii proaspete si miel, tipice pentru zona Anatoliei.

Combinatia de ape minerale, specia de pesti si lumina soarelui de munte au facut din aceasta localitate retrasa un adevarat loc de pelerinaj pentru persoanele care sufera de aceasta bolala, atribuita de unii medici, stresului cotidian.

Izvoarele termale de langa Kangal au temperatura de 36 - 37°C si contin bicarbonat, calciu, sulfat de magneziu, clor, sodiu, magneziu, precum si dioxid de carbon. Aceasta apa este benefica pentru boli de piele, reumatism si afectiuni neurologice.

Inca sceptici? Potrivit Asociatiei Britanice a Dermatologilor, faptul ca pestisorii curata pielea de celulele moarte ajuta absorbtia medicamentelor apelicate ulterior si, in plus, apele minerale ar putea fi si ele cauza imbunatatirii simtitoare a zonelor afectate de boala.

Statiunea balneoclimaterica Balikli Kaplica ofera 137 de locuri de cazare si o zona de camping pentru 50 de corturi. Exista 16 bazine speciale, iar in timpul iernii intre hotel si bazine se amenajeaza o zona de trecere acoperita. Izvoarele termale curg in 5 piscine de dimensiuni mari. Alte facilitati care va stau la dispozitie in statiunea de langa Kangal sunt un restaurant, o piata agro-alimentara, o cafenea si un spatiu de joaca pentru copii, potrivit site-ului oficial al statiunii.

Daca nu sunteti suferinzi de psoriazis, nu inseamna ca nu puteti beneficia de frumusetea zonei, spiritul calm al localnicilor, baile de soare intr-un loc retras si, nu in ultimul rand, de distractia de a va imbaia alaturi de cateva sute de pesti jucausi, care curata pielea.

Sursa foto: www.kaplica.tk

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri