Perry Zizzi este unul dintre cei mai experimentați avocați din piața de M&A (fuziuni și achiziții) din regiune, cu peste 25 de ani de experiență în domeniu. El face parte Consiliului de Administraţie al Camerei de Comerţ Olandezo-Române. Împreună cu echipa sa, el a negociat în 2015 prima poliţă de asigurare pentru garanţie şi despăgubire emisă vreodată pentru o tranzacţie din România.

”Situația de la granița dintre Rusia și Ucraina este una problematică, dar nu se poate spune că investitorii sunt temători în privința României din această cauză. Pot spune cu siguranță că investitorii au fost mult mai îngrijorați cu privire la România anul trecut, din cauza instabilității Guvernului”, menționează avocatul Dentons.

Compania este cea mai mare casă de avocatură din lume în funcție de numărul de avocați (peste 11.000) și în top 5 la nivel global în funcție de venituri (2,9 mld. dolari în anul fiscal 2019). Dentons a urcat pe primul loc în lume în 2015, după fuziunea cu firma de avocatură chineză Dacheng.

Strict referitor la tensiunile de la granița dintre Ucraina și Rusia, niciun client nu ne-a spus până acum că nu va face o tranzacție sau o investiție în România din acest motiv.

Perry Zizzi, Managing Partener, Dentons

Sondajele care arată că AUR și-a mărit numărul susținătorilor din România sunt lucrul cu adevărat îngrijorător în prezent pentru investitori. În momentul de față, România este un exemplu de societate în regiune, mai ales dacă ne uităm la ce se întâmplă în Ungaria, Polonia, Cehia sau Croația”, spune Perry Zizzi.

Populismul și naționalismul extrem au câștigat serios teren de-a lungul ultimilor ani în Europa de Est, restricțiile impuse odată cu pandemia COVID-19 amplificând trendul.

Ungaria este statul membru UE care s-a depărtat cel mai mult de politica generală a Uniunii, premierul Viktor Orban având adesea divergențe cu liderii de la Bruxelles. Diferențele de opinie sunt la cote maxime iar ziarele ”de casă” ale guvernului Orban nu s-au ferit să vorbească anul trecut și de un posibil ”Huxit” – o ieșire a Ungariei din UE.

În Polonia, partidul naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) se află din 2015 la guvernare.

În Croația, "mişcarea patriotică" a cunoscutului cântăreț și populist Miroslav Skoro a reușit să intre în Parlament la ultimele alegeri.

Nu în ultimul rând, premierul populist Andrej Babis a condus Cehia în ultimii ani, abia în 2021 el fiind schimbat după ce mai multe partide cu ideologii diferite s-au unit la alegeri.

Investitorii vor un guvern ‘așezat’ și care să promoveze reformele. În momentul de față însă... există ceva îndoieli cu privire la prioritățile Guvernului român.

Perry Zizzi, Managing Partener, Dentons

În tot acest timp România s-a bucurat de o imagine relativ bună în rândul investitorilor, chiar dacă sincope au mai existat la nivelul partidelor de guvernare.

”Investitorii nu vor să citească știri despre mii sau milioane de persoane ieșite în stradă să protesteze. Vor un guvern ‘așezat’ și care să promoveze reformele. Acestea ar fi semnale încurajatoare. În momentul de față însă... există ceva îndoieli cu privire la prioritățile Guvernului român”, spune Perry Zizzi.

Un sondaj Inscop de la finalul lunii trecute a plasat formațiunea AUR pe locul al doilea în preferințele românilor, cu un procent de 20,6%. Tensiunile din coaliție și întârzierea oferirii de soluții la problemele sociale au alimentat partidul extremist, care a crescut constant în sondaje în ultimii ani.

”Da, există îndoilei în momentul de față în rândul investitorilor, dar momentan totul rămâne la nivel de sentiment. Aceștia nu și-au ‘înghețat’ investițiile din cauza temerilor menționate anterior (n.red. mediul politic românesc sau criza din Ucraina). Desigur, dacă soldații ruși trec granița în Ucraina, există potențial ca mediul de afaceri să fie afectat”, menționează avocatul.

Mai contează pandemia pentru investitori? ”Majoritatea au învățat să traiască cu ea. Afacerile sunt peste nivelul pre-pandemic”

Chiar dacă pandemia COVID-19 rămâne un subiect de actualitate, șeful Dentons România spune că pentru majoritatea clienților acesta nu mai este un factor care să pună piedici majore afacerilor, la nivel general business-urile fiind chiar peste nivelul pre-pandemic 2019.

”Majoritatea clienților au învățat să trăiască în aceasta nouă dinamică dominată de pandemie și COVID-19. De exemplu, au învățat să fie mult mai flexibili: dacă ar apărea o nouă versiune a virusului și s-ar răspândi ducând din nou la un lockdown, acum multe firme au un plan de rezervă și se pot reacționa rapid”, a declarat Perry Zizzi.

Per ansamblu, afacerile sunt în prezent peste nivelul din 2019; se poate spune că s-a revenit complet din pandemie din acest punct de vedere.

Perry Zizzi, Managing Partener, Dentons

Mai multe țări din Europa au anunțat eliminarea sau intenția de a elimina în viitorul apropiat unele restricții adoptate ca urmare a pandemiei COVID-19. Mai mult, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, a declarat că Europa intră într-o ”lungă perioadă de liniște” și se află într-o situaţie de "încetare a focului" în privința pandemiei.

Citiți și Marea relaxare: țări care pregătesc ridicarea restricțiilor COVID

”Per ansamblu, afacerile sunt în prezent peste nivelul din 2019; se poate spune că s-a revenit complet din pandemie din acest punct de vedere. Desigur, unii clienți încă mai suferă, alții o duc mult mai bine, dar per ansamblu situația este peste 2019. Și din punctul nostru de vedere, al caselor de avocatură, afacerile merg mai bine decât în 2019”, a mai spus avocatul.

În aceste condiții, Perry Zizzi nu se așteaptă la un flux major de investiții venit odată cu eliminarea completă a restricțiilor în România, mai ales având în vedere și faptul că țara noastră a fost ferită în ultimele luni de perioade de lockdown strict, așa cum s-a întâmplat în alte țări europene precum Belgia sau Olanda.

Sursa foto: Dentons