Cristian Onețiu, care este și investitor la Imperiul Leilor, are o serie de sfaturi pentru antreprenorii care se află în dificultate în această perioadă. Investitorul recomandă acestora să acționeze rapid în aceste vremuri urmând 3 pași importanți:

1. ScaleDOWN agresiv: micșorarea cheltuielilor fixe cât mai jos și eliminarea cheltuielilor nenecesare, cum ar fi chiria pentru spațiul de birou, consumabile, mașini luate în leasing, dacă nu sunt necesare afacerii, subînchirierea anumitor servicii care nu sunt necesare permanent, ci doar ocazional. Micșorarea cheltuielilor inutile va reduce din stresul pe care mulți antreprneori îl resimt în aceste vremuri.

2. ReORGANIZARE progresivă: refacerea companiei și a planului de business, regândirea brandului și a politicii comerciale, reconsiderarea viziunii afacerii, pentru ca atunci când economia va reporni business-ul să poată fi accelerat.

3. ScaleUP accelerat: e nevoie de lichiditate penntru a reporni afacerea, iar această lichiditate poate veni din capital pus deja deoparte sau accesarea unor împrumuturi.

Citeste si:
Cristian Onețiu, Imperiul Leilor, lansează o colecție de haine...
Cristian Onețiu, investitorul...

Cristian Onețiu este de părere că această schemă de criză poate fi aplicată și într-o familie, care în această perioadă de izolare trebuie să aibă în vedere reducerea cheltuielilor, regândirea priorităților și a bugetului de care dispune, precum și configurarea unui plan pe trei ani de zile.

Totodată, investitorul de la Imperiul Leilor remarcă un minus prezent în educația financiară a multor oameni, care nu permite realizarea unui plan de back-up în criză: „Avem o singură sursă de venit, ceea ce e foarte periculos, ar trebui să avem măcar 3 categorii de surse de venituri. O primă sursă este venitul activ: dacă ești antreprenor, iei dividende, dacă ești angajat, iei salariu, dacă ești freelancer, ai un venit dintr-un număr de proiecte. La numărul doi aș spune o sursă de venit din expertiză, ceva ce stăpânești foarte bine și poate fi valorizat. Iar a treia sursă ar fi veniturile pasive, iar asta înseamnă să începi să investești în lucruri care să îți aducă un venit, cum ar fi o chirie, de exemplu. Productivitatea muncii trebuie regândită la nivel individual în această perioadă.”

Antreprenorul și investitorul de la „Imperiul Leilor” a lansat în această perioadă de criză webinarul gratuit pentru antreprenori „Scoate-ți afacerea din criză!”. „În general, nu mă ocup de crize, dar, de data aceasta, este necesar să fiu alături de România și să ofer, atât cât pot și în mod gratuit, informație valoroasă și greu de găsit, care să poată ajunge ușor la toți antreprenorii. Cursurile mele sunt practice și validate și cu costuri pe masură, însă am decis acum să îmi ofer timp gratuit pentru a realiza acest webinar, dar și materiale disponibile pentru antreprenori. Împreună reușim și devenim mai puternici prin criză”, spune Onețiu.

Citește și: Cristian Onețiu: „Se preconizează că fiecare lună de pandemie activă înseamnă 9 luni de recuperare economică”

Citeste si:
Marius Ghenea, antreprenor: Acum începe dificultatea pentru...
Marius Ghenea, antreprenor:...

Onețiu are vânzări de 12 milioane de euro anual cu două companii de produse BIO și naturale, s-a extins în 20 de țări și plănuiește să investească în startupurile românești. Pentru Cristian Onețiu, fondator Life Care/Biologistic și investitor în cadrul Imperiul Leilor, succesul nu a venit peste noapte, ci după patru afaceri eșuate. Onețiu a povestit la into the retailArena despre provocările de antreprenor, evoluția nișei de produse BIO și canalele de vânzare cele mai performante.

Citește și Cristian Onețiu, fondator Life Care și investitor Imperiul Leilor: După patru afaceri eșuate, m-am pus pe carte și am avut succes.