De la un curs pentru copii la traduceri în SUA

Aventura Copilul Verde a început, își amintește fondatoarea editurii, cu un curs multidisciplinar prin care i-a adus pe copii mai aproape de natură şi de alimentaţia sănătoasă.

Cursul a avut succes, drept urmare în scurt timp au urmat solicitările de deplasări în ţară, moment în care Luminiței Alexandru i-a venit ideea să ajungă la o audienţă mai largă, prin intermediul cărţilor de poveşti.

De aici și până la primul proiect editorial, cartea „Poftă de poveşti”, de altfel cel mai vândut titlu Copilul Verde, cu un record de 6.000 de exemplare comandate, nu a mai fost decât un pas, în acest sens existând și discuții cu două edituri mari.

Pentru că acestea au amânat proiectul însă, iar părinții copiilor își doreau cartea mai repede, a apărut ideea "nebunească" de a o publica mai repede în engleză, deci de a o tipări în SUA prin platforma Create Space.

Părinții copiilor nu s-au oprit aici, ba au şi strâns bani pentru costurile de traducere şi editare! Am acceptat şi astfel am publicat cartea în limba engleză, „Yummy Stories”, iar copiii respectivi au primit-o ca dar de Crăciun în decembrie 2014.

Luminița Alexandru, fondatoarea editurii Copilul Verde

Cartea a câştigat rapid şi premii internaţionale (Best Picture Book Ages 4-8 la Beverly Hills International Book Awards, Silver Medal la Readers’ Favorite International Book Awards etc.), explică Luminița Alexandru, ulterior apărând și primul contract cu o editură din România.

Fondatoarea Copilul Verde arată însă că a reziliat contractul în momentul când a realizat că peste 50% din vânzări avuseseră loc prin intermediul site-ului editurii.

Pandemia și războiul, provocări majore în activitate

Luminița Alexandru își amintește că au existat și multe provocări, dar nu a fost niciodată vorba de faliment, pentru că a făcut paşi mici, alegând cei mai potriviţi profesionişti cu care să lucreze şi optând deseori pentru servicii externalizate.

De asemenea, spune aceasta, planul de creștere prevăzut pentru începutul lui 2020 a coincis cu debutul pandemiei, motiv pentru care l-a oprit.

"Practic, nu am scos niciun titlu nou în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2022", explică fondatoarea editurii Copilul Verde.

Apoi, când toată lumea credea că lucrurile s-au liniştit, povestește Luminița Alexandru, a apărut şi un război aproape de graniţele României.

Astfel, aceasta a amânat toate planurile editoriale pentru luna septembrie a acestui an, deși recunoaște că poate părea o decizie "sinucigaşă" având în vedere pierderile de imagine, audienţă şi venituri.

Cât despre veniturile efective, fondatoarea Copilul Verde spune că cifra de afaceri în 2020 a fost de 141.463 lei, iar aceasta a scăzut cu 43% în 2021, în condiţiile în care editura nu a lansat niciun produs nou şi nu s-a promovat.

Totodată, produsele Copilul Verde fiind disponibile doar în librăria online, până în 2022 vânzările au venit 100% prin acest canal, arată Luminița Alexandru, adăugând că cel mai bun trafic vine din Facebook, din postările virale şi din conținutul plătit.

Pandemia ne-a prins cu un site pregătit pentru comerţ online, integrări cu procesatorul de plăţi online şi tot ce trebuie. Nu a fost nimic nou pentru noi. Recent am început să colaborăm cu reţeaua Cărtureşti şi cu Libris.

Luminița Alexandru, fondatoarea editurii Copilul Verde

Copilul Verde face echipă cu Pisica pătrată

În ce privește planurile actuale, Luminița Alexandru spune că în scurt timp editura va lansa un imprint dedicat preadolescenţilor şi adolescenţilor, primul titlu al acestuia urmând să fie „Un puşti genial şi un porc cu papion”, care va și intra în luna septembrie la tipar.

Este vorba, arată fondatoarea Copilul Verde, de o colaborare cu artistul Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), fiind primul roman grafic hibrid din România, cu un format curajos şi umor de calitate.

De asemenea, a explicat aceasta, sub umbrela Copilul Verde vor apărea mai multe cărţi pentru categoria de vârstă 3-6 ani, în română şi engleză, un program propriu de literaţie, precum şi o aplicaţie cu poveşti, cântece, poezii şi fabule audio produse de artiştii afiliați editurii.

În acelaşi timp, Luminița Alexandru crede că publicul ar trebui să fie mai mai deschis faţă de editurile, galeriile, teatrele mici şi independente care sprijină arta şi artiştii, acestea fiind izvoare de proiecte culturale şi artistice esenţiale.

Editurile mici sunt mai deschise la propuneri de proiecte nonconformiste, originale, la cărţile şi ilustraţiile autorilor români, în timp ce editurile mari traduc foarte mult, uneori chiar şi titluri inferioare creaţiilor autorilor români, pentru că este mai simplu să plăteşti o licenţă şi să primeşti macheta gata făcută, decât să proiectezi o carte de la zero.

Luminița Alexandru, fondatoarea editurii Copilul Verde

Sursa foto: Copilul Verde / Alexandru Ciubotariu