Sistemul RO e-factura a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, astfel, firmele trebuie să încarce facturile și în format electronic. Cu toate că obligativitatea digitalizării facturilor este deja intrată în vigoare, amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi se vor aplica abia de la începutul lunii aprilie, conform Georgianei Iancu, reprezentant EY România. Aceasta spune că noul sistem are „o zonă de interpretare legislativă”, însă cu toate că antreprenorii nu vor fi sancționați, aceștia nu ar trebui să lase totul pe ultima sută de metri.

„E o zonă de interpretare legislativă. Obligația de a încărca e-factura în sistem există, chiar și în lipsa unei contravenții. Interpretarea noastră este aceea că aceste contravenții s-ar aplica doar la facturile emise începând cu 1 aprilie. În această perioadă se face raportarea tradițională a datelor din facturi, nu suntem încă în 1 iulie când vorbim despre facturi exclusiv electronice. Suntem în perioada în care factura tradițională rămâne cea acceptată din punctul de vedere al Codului Fiscal pentru tranzacțiile între părți, iar e-factura, din sistem, o interpretăm ca o pregătire pentru această trecere”, a declarat Georgiana Iancu.

Ce înseamnă obligatoriu? Diferența dintre raportare și facturare

Pentru a clarifica termenul de obligativitate, din informațiile care reies din site-ul Ministerului de Finanțe, e-factura este, într-adevăr, obligatorie de la începutul anului. De la 1 ianuarie este obligatorie raportarea prin e-factura, începând ca, de la 1 iulie 2024, să fie obligatorie facturarea prin sistemul digital.

În contextul e-facturii și obligativității de raportare electronică, procesul începe cu raportarea datelor din factură prin intermediul sistemului electronic, iar facturarea înseamnă generarea efectivă a documentului pentru a solicita plata. Este important de menționat că e-factura poate îndeplini atât funcția de facturare, cât și pe cea de raportare, adică poate servi ca document de facturare electronică și poate furniza datele necesare pentru raportarea electronică conform cerințelor legale.

Reprezentantul EY amintește că cei care nu încarcă facturile în formatul digital riscă două tipuri de amenzi. În perioada 1 aprilie - 30 iunie amenzile aplicate se calculează în funcție de cifra de afaceri a companiei, urmând ca, de la 1 iulie 2024, sancțiunea să reprezinte 15% din valoarea totală a facturii care nu a fost încărcată în sistem. Pentru a afla care sunt condițiile în care poți să fi amendat, poți consulta ACEST articol.

Ce se întâmplă dacă pică serverele ANAF: ar putea Guvernul să amâne termenul la care se dau amenzi?

Nu au trecut decât câteva săptămâni de la implementarea noului sistem în relația B2B, însă acesta pare deja că „a obosit” de la numărul mare de solicitări. Conform reprezentanților ANAF, serverele sunt pregătite pentru un număr de 5 milioane de facturi pe zi, însă se pare că sunt deja probleme. Grupurile de Facebook pe tema e-factura au zilnic mesaje de la contribuabili care se împiedică de diferite probleme tehnice.

Sursă foto: screenshot Facebook/ e-Factura Romania

Va amâna ANAF amenzile dacă aceste erori vor fi întâlnite și după 1 iulie? Aceasta este întrebarea de pe buzele multor contribuabili care se îndoiesc de eficiența serverelor administrației fiscale. Unii specialiști cred că amânarea amenzilor ar putea reprezenta o posibilitate dacă ANAF nu va rezolva problemele tehnice, așa cum s-a întâmplat și în cazul SAF-T sau e-transport. Cu toate acestea, viziunea generală este aceea că problemele tehnice vor fi rezolvate de ANAF, iar amenzile vor intra în vigoare la data stabilită, fiind pusă o presiune mare pe digitalizarea ANAF.

„Acest lucru (n.red: amânarea amenzilor) depinde mult de mobilizarea autorităților. Din partea mediului de afaceri s-au cerut amânări și perioade de grație pentru implementarea SAF-T sau e-transport. Probleme tehnice au fost și la case mai mari, care au implementat e-factura înaintea noastră: sistemele au clacat când au primit un număr foarte mare de facturi. Mă aștept ca, din punct de vedere tehnic, ANAF să reușească să gestioneze aceste deficiențe sau să ia în considerare o extindere a termenelor”, spune Georgiana Iancu.

Puțini credeau cã vom fi a patra țară din Uniunea Europeană care reușește să implementeze acest sistem. Nu excludem că pot să apară dificultăți.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe

Ministerul de Finanțe a anunțat cu mândrie că a rezolvat una dintre problemele pe care le-a întâmpinat mediul de afaceri din România: dublarea facturilor în sistem. Oamenii din minister lucrează activ la rezolvarea problemelor, acest lucru fiind pus pe seama că e-factura și toată digitalizarea ANAF este pariul bugetului pentru 2024. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că media încasărilor lunare (ANAF, AVR şi digitalizare) a veniturilor trebuie să ajungă la 40 miliarde lei, precizând că obiectivele pentru anul acesta sunt diminuarea decalajului de TVA, majorarea veniturilor în PIB şi creşterea gradului de conformare voluntară. Conform unui comunicat transmis de minister, de la 1 ianuarie 2024 până în prezent, peste 10 milioane de facturi au fost înregistrate cu succes în sistemul e-Factura, în valoare totală de 45 miliarde de lei.

Cu toate că introducerea RO e-factura are ca scop reducerea evaziunii fiscale, unii specialiști din domeniu spun că, momentan, Fiscul vrea doar să bifeze un jalon din PNRR:

„Pentru moment pare că ANAF doar își dorește bifarea implementării celor trei proiecte de digitalizare pentru a putea obține banii din PNRR aferenți îndeplinirii acestor obiective. În ceea ce privește RO e-Factura, ANAF nu a furnizat până acum nicio informație cu privire la efectele pozitive asupra combaterii evaziunii fiscale a raportarii facturilor pentru produsele cu risc fiscal ridicat nici măcar la nivelul anului 2022, când această măsură a fost introdusă”, a declarat anterior, pentru wallstreet.ro, Ruxandra Jianu, consultant fiscal al casei de avocatură Biriș Goran.

Implementarea sistemului RO e-factura a făcut valuri și în rândul politicienilor. Fostul ministrul al Economiei, Claudiu Năsui, este de părere că sistemul E-Factura este un calvar inutil și că ar trebui închis de urgență, iar implementarea lui ar trebui reluată în 2026, precum Germania.

Sursa foto: shutterstock