Exporturile de produse de panificatie au crescut cu 20% in acest an, cele mai apreciate produse in tarile Uniunii Europene, dar si in SUA, Canada si chiar Australia fiind cozonacii traditionali romanesti si produsele congelate, a declarat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.

"Ne-a preocupat foarte mult sa ducem produse procesate la export si in acest an ne-a crescut foarte mult, cu circa 20%, exportul de cozonaci si de produse congelate. Am ajuns sa exportam croasante in Belgia si si Franta ceea ce este un lucru imbucurator. Noi am intrat foarte puternic cu cozonacii traditionali romanesti pe zonele unde sunt comunitati mari de romani, respectiv in Spania, Italia, Germania, Anglia, dar si in SUA, Canada si chiar Australia, insa aceste produse au prins foarte bine si la populatia locala. Pe paste fainoase avem discutii cu firme puternice ale statului libian si speram sa facem export anul viitor. Eu apreciez ca anul acesta au fost exportate aproape 50.000 de tone de produse procesate, cam 10% din productia totala", a subliniat Popescu, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, in aceasta perioada a Sarbatorilor de Craciun romanii consuma in jur de 7,5 milioane de cozonaci, iar preturile sunt cele din primavara acestui an, cand au suferit mici modificari, in medie cu circa 5%.

"Cozonacul romanesc prinde radacini zdravene in detrimentul celui din import cu un consum de peste 82% pe piata interna. In aceasta perioada vom scoate pe piata in jur 7,5 milioane de cozonaci, la preturi similare cu cele de la Paste, cand au avut loc mici modificari pe piata de morarit si panificatie din cauza influentelor venite din scumpirea energiei si a gazelor naturale. Pot spune ca un cozonac simplu de 400 de grame poate fi cumparat cu circa 5 lei, dar se poate ajunge si pana la 50 lei/kilogram daca are diverse umpluturi", a adaugat seful ROMPAN.

In ceea ce priveste problemele intampinate in 2019 de industria autohtona de morarit si panificatie, Popescu afirma ca recolta de grau din acest an desi este mai mare din punct de vedere cantitativ decat cea din 2018, calitatea graului a avut de suferit din cauza ploilor, iar exporturile de faina sunt foarte greu de realizat, acestea fiind dominate de tarile din afara Uniunii Europene care isi permit sa subventioneze exporturile.

"Anul 2019 a inceput destul de prost, cu majorari enorme la energie si gaze naturale, care ne-au influentat costurile de productie. Am fost obligati sa marim putin preturile ca sa punem ajusta costurile de productie. In al doilea rand, a venit noua recolta de grau, care a fost afectata de ploi, degradand calitatea graului. Din pacate, nu am reusit anul acesta sa facem niciun export de faina, datorita faptului ca ne intalnim pe piata cu rusii, turcii si ucrainenii, cu state care nu sunt membre ale Uniunii Europene si pot sa subventioneze exporturile, iar preturile noastre sunt cu 20-25 de dolari mai mari. Am reusit sa facem doar un export de tarate, in jur de 30.000 de tone in Qatar", a explicat Popescu.

Nu in ultimul rand, presedintele ROMPAN afirma ca deficitul de forta de munca continua sa se adanceasca in industria de morarit si panificatie, sectorul fiind nevoit sa lucreze cu muncitori din afara, respectiv din Vietnam sau din Nepal.

"Deficitul de forta de munca este la ora actuala de circa 5.000-6.000 de oameni. Multi colegi lucreaza deja cu zeci si sute de muncitori adusi din afara tarii, din Vietnam si Nepal. Este un proces care va continua si se va dezvolta foarte mult si pe care o sa il discutam foarte serios la Adunarea Generala din luna ianuarie de anul viitor. Vom aduce in continuare muncitori din afara, pentru ca oamenii in general sunt foarte seriosi in munca pe care o fac. Si noi lucram cu nepalezi si avem o impresie foarte buna, ei au venit sa munceasca, sa castige un ban si sa isi vada de treaba", a mai spus Aurel Popescu.

Intrebat daca invatamantul dual poate fi o solutie pentru a acoperi deficitul de forta de munca din sector, in conditiile in care pentru noul ministru al Agriculturii dezvoltarea acestei zone reprezinta unul dintre obiectivele sale, seful patronatului ROMPAN a subliniat ca este o solutie, dar din pacate nu suficienta pentru a avea forta de munca calificata in sector.

"Nu toata lumea poata sa faca invatamant dual si atunci vom avea forta de munca total necalificata. Avem si noi firme mari - Boromir, Dobrogea, Vel Pitar, care sustin invatamantul dual, dar nu este suficient. Noi clasa de mijloc trebuie sa o dezvoltam foarte tare, ori cei de mijloc si IMM-urile in general nu au puterea sa faca invatamant dual. Acum trebuie sa ne aplecam sa rezolvam problemele cu Planul National Strategic 2021-2027 pentru ca este foarte important. Avem si propuneri, avem si necesitati. Trebuie sa rezolvam si sectorul de panificatie care nu e cuprins in finantare europeana si obligatoriu trebuie sa facem o schema pe acest sector", a concluzionat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN.

In prezent, in piata de morarit si panificatie sunt active in jur de 4.500 de firme, iar ROMPAN, prima asociatie constituita in Romania in 1990, cuprinde peste 300 de societati din toate domeniile din industrie, cota de piata fiind de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.

Potrivit celui mai recent studiu de piata privind produsele de panificatie, prezentat de ROMPAN, la finele anului 2018, consumul de paine, in Romania, a scazut in ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor intr-un an la putin peste 82 de kilograme, dar inca se mentine peste media europeana de 78 kg/locuitor/an.

Studiul de piata arata ca aproape 500.000 de tone de paine lipsesc din datele statistice ale INS, adica 23 de kg/om de paine nefiscalizata si neinregistrata cu documente. Productia anuala de paine in Romania este 1,5 milioane de tone.

Piata romaneasca de morarit si panificatie a crescut la 3 miliarde de euro, fiind pe primul loc in industria alimentara.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri