Noua lege va înlocui actualul obiectiv al UE de a avea o pondere a surselor regenerabile în mixul de energie de 32% până în 2030. Noua lege stabileşte un nou obiectiv obligatoriu de 42,5% şi spune că statele membre ar trebui să vizeze un nivel de 45%.

Versiunea finală, care ar urma să fie revizuită pe 17 mai de oficialii UE, confirmă acordul politic din 30 martie, când statele membre UE şi Parlamentul European (PE) au convenit ca până în 2030 blocul comunitar să obţină 42,5% din energie din surse regenerabile, cum sunt cea eoliană şi cea solară. Textul final încă trebuie aprobat de statele membre UE şi Parlamentul European, înainte de a deveni lege.

În sectorul transporturilor, legea va cere statelor membre UE să ajungă la o pondere de cel puţin 29% a energiei din surse regenerabile sau să reducă intensitatea gazelor cu efect de seră din sectorul transporturilor cu cel puţin 13%.

În industrie, folosirea energiei regenerabile ar urma să crească anual cu 1,6%. Până în 2030, 42% din hidrogenul folosit în procesele industriale trebuie derivat din energie regenerabilă, ponderea urmând să crească la 60% până în 2035.

Conform datelor actuale, în 2021, ponderea surselor regenerabile (eoliană, fotovoltaică şi biomasă) în mixul de energie al UE a fost de 22%. Această pondere variază foarte mult în rândul statelor membre, de la 63% în Suedia până la sub 13% în Luxemburg, Malta, Ţările de Jos şi Irlanda.

O trecere rapidă la energia regenerabilă este crucială dacă UE vrea să-şi îndeplinească obiectivele climatice. Blocul comunitar vrea să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, faţă de nivelul din 1990, şi să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Sursa foto: Pixabay