Într-un raport, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC, entitate a Băncii Mondiale) estimează că ar trebui să se treacă de la investiţii de 770 miliarde de dolari în 2022 la cel puţin 2.800 miliarde anual la începutul deceniului 2030.

În plus, IEA şi IFC subliniază că doar fondurile publice nu vor fi suficiente pentru a oferi un acces universal la energie în aceste ţări şi pentru a face faţă schimbărilor climatice.

În realitate, finanţarea privată va trebui să se multiplice cu un factor net superior şi să depăşească cele 135 miliarde de dolari din prezent pentru a ajunge la cel puţin 1.100 miliarde dolari anual la începutul următorului deceniu.

Autorii studiului cred că forma de mobilizare a banilor privaţi este împreună cu o asociaţie de finanţare publică ce trebuie să ajute la reducerea riscului proiectelor.

În total, două treimi din banii pentru energiile curate ar trebui să vină din surse private.

Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, subliniază că domeniul energiei în prezent "se mişcă rapid, dar există un mare risc ca multe ţări să rămână în urmă".

"Investiţia necesară este mult peste capacitatea de finanţare publică, singură, ceea ce face să fie urgentă o creştere rapidă a unei mai mari finanţări private pentru proiecte de energie curată în economiile emergente şi în curs de dezvoltare", a spus Birol.

Raportul a fost prezentat înaintea reuniunii organizate joi şi vineri la Paris de către preşedintele francez, Emmanuel Macron, în căutarea unui nou pact mondial pentru a lupta împotriva sărăciei şi a unor măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Sursa foto: Enel Romania/Facebook