Dezvoltatorul german PNE a ajuns la un acord cu TotalEnergies Renewables privind vânzarea a cinci proiecte fotovoltaice în România. Proiectele, în curs de dezvoltare, au o putere totală instalată de 208 MW. PNE va rămâne responsabilă pentru dezvoltarea lor până la „ready-to-build”.

Mai concret, este vorba despre proiectele de la Diosig, județul Bihor. Planul este ca acestea să livreze energie clienților business, după încheierea de PPA-uri. Prețul tranzacției nu a fost făcut public, dar, potrivit informațiilor wall-street.ro, PNE a investit 60 de milioane de euro în acest proiect.

TotalEnergies este unul dintre cei mai mari jucători mondiali, mai ales pe zona petrolieră, unde este a patra companie din lume după cifra de afaceri. Grupul francez a dezvoltat însă în ultima perioadă și proiecte de energii regenerabile, având capacități instalate de peste 2 GW solar și 10 GW eolian, și își propune să ajungă până în 2030 în top 5 producători de energie verde. În estul Europei, TotalEnergies are deja o prezență substanțială în Polonia.

Printr-o altă companie din grup, TotalEnergies a propus, pentru finanțare prin PNRR, două parcuri solare pentru Dacia - unul la Mioveni și unul la Titu. Este vorba însă de proiecte fotovoltaice mult mai mici, pentru a acoperi parțial consumul propriu al producătorului auto.

În România, francezii sunt prezenți încă din 1998, dar activitatea de aici este concentrată pe lubrifianți (fabrica de la Cristian), bitum (depozitul de la Ozun) și lichide speciale

Sursa foto: Pexels