Compania de construcții în sectorul energiei solare Parapet și Blue Line Energy, producător de energie din surse regenerabile au anunțat finalizarea construcției unei centrale fotovoltaice de 1,1 MW, instalată în incinta parcului eolian Beștepe, județul Tulcea. Este primul proiect hibrid de producere a energiei din surse regenerabile din țară, potrivit datelor companiei naționale de transport a energiei electrice din România. Capacitatea totală instalată a centralei hibrid se ridică în prezent la 7,25 MW și are la bază o investiție de aproximativ 10 milioane de euro.

Proiectul centralei fotovoltaice a presupus implementarea soluțiilor Parapet de infrastructură mecanică prin amplasarea a 2.652 de panouri fotovoltaice în vecinătatea celor 3 turbine eoliene instalate în Parcul Beștepe, funcțional încă din 2014. Sistemul instalat asigură o producție anuală totală de 24 GW, contribuind la reducerea cu 20.400 tone/an a emisiilor de dioxid de carbon.

„Proiectul parcului hibrid solar și eolian de la Beștepe, județul Tulcea, este unul de pionierat ce vine în întâmpinarea țintelor ambițioase ale României de decarbonizare și asigurare a unor surse sustenabile de producere a energiei electrice. Datorită hibridizării, capacitatea instalată duce la variații mai reduse în procesul producției de energie, la o mai bună utilizare a sistemelor de transport și de distribuție și, implicit, la menținerea stabilității rețelelor”, a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.

Centrala electrică mixtă se află în perioada de probe tehnologice, urmând ca sistemul fotovoltaic să fie pe deplin integrat în infrastructura existentă. Componenta eoliană a centralei este funcțională încă din 2014.

Sursa foto: Parapet