Potrivit CBS, oamenii de știință americani și britanici care au analizat culoarea oceanelor în ultimele două decenii cred că principala cauză a schimbării este încălzirea globală. 56% din suprafața oceanelor și-a modificat culoarea între 2002 și 2022. Cele mai afectate au fost zonele din jurul Ecuatorului, care practic s-au ”înverzit”.

”Nu este surprinzător, ci de-a dreptul înfricoșător”, spune Stephanie Dutkiewicz, profesor la MIT și co-autor al studiului. Culoarea oceanelor este produsă de straturile superioare: atunci când apa pare albastră, oceanul acționează ca un filtru și absoarbe nunațele de roșu din spectrul vizibil ochiului uman. Atunci când pare verde – așa cum se întâmplă tot mai des – de vină este prezența fitoplanctonului. Nu este clar cum a acționat încălzirea globală, dar cercetătorii sunt siguri că aceasta este cauza schimbărilor.

În mod normal, aceste schimbări ar trebui să fie nesemnificative. Dar în ultimii 20 de ani, ecosistemele de la suprafața oceanelor au trecut prin transformări masive. Impactul nu e doar estetic, spun autorii studiului: tipuri diferite de plancton absorb în mod diferit dioxidul de carbon din atmosferă, care este responsabil de schimbările climatice ce ne afectează.

Studiul va continua și în următorii ani. Cercetătorii vor acum să afle dacă ”înverzirea” oceanelor le face mai puțin eficiente în captarea carbonului, accelerând astfel încălzirea globală.

Sursa foto: Unsplash